Linkovi

UN: zabrinjavajući pad procijepljenosti djece u svijetu


A boy reacts after receiving a diphtheria shot during a vaccination campaign, in Sanaa, Yemen, May 13, 2018.
A boy reacts after receiving a diphtheria shot during a vaccination campaign, in Sanaa, Yemen, May 13, 2018.

Došlo je do zabrinjavajućeg pada broja djece koja su vakcinisana protiv bolesti koja se mogu spriječiti vakcinama kao što su difterija, tetanus i ospice, upozorile su Ujedinjene nacije.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) i UNICEF za ovaj pad krive poremećaj rutinske zdravstvene zaštite čiji je uzrok pandemija koronavirusa.

"Vakcine su jedno od najmoćnijih oruđa u istoriji javnog zdravstva i više djece se sada imunizira nego ikad prije", izjavio je šef WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Ali pandemija je tu dobrobit dovela u opasnost. Patnja i smrtni slučajevi koji se mogu izbjeći, usljed propuštanja rutinske imunizacije, mogu biti puno veći od onih uzrokovanih COVIDom-19. ”

WHO i UNICEF su rekli da čak i kada su vakcine dostupne, mnoga djeca koja ih trebaju boje se napustiti svoje domove zbog koronavirusa ili poteškoća s putovanjem usljed restriktivnih mjera.

No, i prije nego što je pandemija pogodila svijet, došlo je do smanjenja napretka u vakcinaciji djece. Gotovo 14 miliona djece u 2019. nije primilo vakcine s komponentom protiv morbila i velikog kašlja (pertusisa). Većina te djece živi u Africi. Privredne poteškoće također su dovele do pada procijepljenosti u Brazilu, Indiji, Indoneziji, Meksiku, Pakistanu i Filipinima.

"COVID-19 je učinio da nekada rutinska vakcinacija postane zastrašujući izazov", rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. "Moramo spriječiti daljnje pogoršanje procijepljenosti i hitno nastaviti s programima vakcinacije prije nego što djeci počnu prijetiti druge bolesti. Ne možemo mijenjati jednu zdravstvenom krizu za drugu. ”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG