Linkovi

UN: Više od 1.000 afganistanskih civila ubijeno u nasilju od augusta 2021.


Talibanski borac stoji na straži dok žene čekaju da dobiju obroke hrane koje dijeli grupa humanitarne pomoći, u Kabulu, Afganistan, 23. maja 2023. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)
Talibanski borac stoji na straži dok žene čekaju da dobiju obroke hrane koje dijeli grupa humanitarne pomoći, u Kabulu, Afganistan, 23. maja 2023. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Više od hiljadu afganistanskih civila ubijeno je u bombaškim napadima i drugom nasilju otkako su strane snage napustile zemlju i talibani preuzeli vlast 2021, navodi se u izvještaju misije UN-a u Afganistanu objavljenom u utorak.

Između 15. augusta 2021. i maja ove godine 1.095 civila je ubijeno, a 2.679 ranjeno, prema podacima misije UN-a u Afganistanu (UNAMA), što naglašava sigurnosne izazove čak i nakon završetka desetljeća rata.

Većina smrtnih slučajeva, nešto više od 700, uzrokovana je improviziranim eksplozivnim napravama, uključujući samoubilačke napade na javnim mjestima kao što su džamije, obrazovni centri i tržnice.

"Brojke UNAMA-e naglašavaju ne samo kontinuiranu štetu civilima koja proizlazi iz takvih napada, već i povećanje smrtonosnih samoubilačkih napada od 15. augusta 2021, pri čemu manji broj napada uzrokuje veći broj civilnih žrtava", navodi se u izvještaju.

Talibani tvrde da su fokusirani na osiguranje zemlje i izveli su nekoliko napada na ćelije tzv. Islamske države posljednjih mjeseci.

Nešto više od 1.700 žrtava, uključujući ozlijeđene, pripisano je napadima eksplozivom za koje je odgovornost preuzela tzv. Islamska država, prema UNAMA-i.

Ministarstvo vanjskih poslova kojim upravljaju talibani u odgovoru UN-u reklo je da se Afganistan suočavao sa sigurnosnim izazovima tokom rata desetljećima prije nego što je njegova vlada, poznata kao Islamski emirat, preuzela vlast i situacija se poboljšala.

"Sigurnosne snage Islamskog Emirata obvezuju se osigurati sigurnost građana i poduzeti pravovremene mjere za iskorjenjivanje sigurnih utočišta terorista", navodi se.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG