Linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a razmatra izvještaj o Kosovu


Arhiva: Vijeće sigurnosti UN
Arhiva: Vijeće sigurnosti UN

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija će na zasijedanju u ponedeljak razmatrati šestomjesečni izveštaj generalnog sekretara svjetske organizacije Antonija Gutereša.

Srbiju na zasedanju predstavlja predsjednik Aleksandar Vučić, dok Kosovo zastupa predsjednica Vjosa Osmani.

Dokument o radu Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) obuhvata period od septembra 2023. do marta 2024. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija zatražio je u tekstu da se, bez odlaganja, privedu organizatori napada u selu Banjska na sevjeru Kosova.

"Osuđujem ozbiljni bezbjednosni incident koji se dogodio 24. septembra 2023. u Banjskoj, koji je izazvao tragični gubitak života. Pozivam da se okonča istraga i organizatori budu privedeni – bez odlaganja", ukazao je Gutereš u izvještaju.

U dokumentu je navedeno da je u napadu učestvovalo tridesetak naoružanih osoba, da je poginuo jedan policajac Kosova, dvojica su ranjena – a trojica napadača su ubijena.

Događaj je uticao na porast tenzija između Beograda i Prištine, a Srbija je pojačala vojno prisustvo u blizini administtativne/granične linije, koje je povukla pod međunarodnim pritiskom”, naveo je u izvještaju generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

U dokumentu je navedeno da su kosovske vlasti optužile Srbiju za sistemsko podsticanje i sponozorisanje nasilja. Sa druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je bilo kakvu umiješanost vlasti Srbije i ustvrdio da je, kako je navedeno, incident reakcija kosovskih Srba na prisustvo kosovske policije na sjeveru.

Odgovornost je preuzeo Milan Radoičić koga su srpske vlasti privele 3. oktobra i oslobodile narednog dana. Viši sud u Beogradu podnio je krivičnu prijavu i naložio njegovo uslovno puštanje na slobodu do suđenja. Vlasti Kosova naložile su Radoičićevo i hapšenje više od dvadeset osoba. Četvrtog marta 2024. Interpol je objavio crvenu potjernicu za 29 osoba, dok je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbacio izručenje Radoičića Kosovu”, navedeno je u Guterešovom izvještaju.

U dokumentu je navedena potreba da se, u okviru dijaloga kojim posreduje Evropska unija, hitno razgovara o primjeni novih propisa o valuti i gotovinskim transakcijama.

Odluka Centralne banke Kosova onemogućila je upotrebu dinara i omela isplate penzija i plata zaposlenima u institucijama koje finansira Srbije. Utiče na mala i srednja preduzeća, zdravstvo, dječiju zaštitu i obrazovanje”, precizirano je u tekstu.

Ta uredba dodatno zaoštrava odnose Beograda i Prištine”, ocijenjeno je u izvještaju.

Kosovska Centralna banka je od prvog februara euro proglasila jedinom zakonitom valutom, što je izazvalo poteškoće za građane srpske nacionalnosti koji novac primaju iz budžeta Srbije, ali i kritike dijela međunarodne zajednice zbog načina primjene te mjere.

Tim povodom je u Briselu organizovano nekoliko susreta kosovske i srpske delegacije – ali ti sastanci nisu dali nikakve opipljjve rezultate.

U izvještaju je konstatovano da nema napretka u formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom uprkos diplomatskom pritisku.

"Pozivam Kosovo i Srbiju da potvrde posvećenost briselskom dijalogu i potpuno primijene sve postignute dogovore", naveo je Gutereš u izvještaju.

Osim toga, istaknuta je i važnost održavanja prijevremenih lokalnih izbora u svim opštinama, uz učešće kosovskih Srba, kako bi se smirile napetosti i ostvario napredak.

Primjenu odluke kosovskog Ustavnog suda, donijetu 2016. godine, o imovini manastira Visoki Dečani, generalni sekretar Ujedinjenih nacija pozdravio je kao iskorak u uspostavljanju povjerenja između svih zajednica na Kosovu.

U izvještaju je navedeno i da je tokom šestomjesečnog perioda bilo napretka u primjeni dogovora postignutih između dvije strane – ali da su napetosti između Srbije i Kosova intenzivirane, kao i da je stanje na sjeveru Kosova krhko.

"Pozdravljam napredak ostvaren krajem 2023. u primjeni sporazuma uz pomoć Evropske unije, uključujući dogovor iz 2022. o energetskoj mapi puta, carinskih sporazuma i omogućavanje uzajamne slobode kretanja vozila između Kosova i Srbije. Angažovanje na primjeni sporazuma neophodno je za sprečavanje napetosti i sukoba", naveo je - između ostalog, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš o radu UNMIK-a na Kosovu.

Srbija i Kosovo, koje je 2008. proglasilo nezavisnost, pregovaraju duže od decenije o pomirenju i normalizaciji odnosa - uz posredstvo Evropske unije.

Uspjeh tog procesa neizostavan je uslov njihovog napretka u eurointegracijama – na šta učestalo podsjećaju predstavnici međunarodne zajednice i njihovi partneri.

Očekivalo se da će Ohridski sporazum i Aneks primjene, sa kojima su se Srbija i Kosovo usaglasili početkom 2023, doprinijeti ubrzanju rješenja njihovog spora.

Ipak, umjesto toga, održano je više neuspješnih susreta predstavnika dvije strane, razmjenjivana oštra retorika, zbog čega izostaje željeni učinak.

XS
SM
MD
LG