Linkovi

Ujedinjeni Narodi će tražiti od Washingtona objašnjenje navoda o špijuniranju


Glasnogovornik UN-a je izjavio da Svjetska Organizacija planira zatražiti od Sjedinjenih Država objašnjenje o izvještaju prema kojem je američka Agencija za Nacionalnu Sigurnost prisluškivala sjedište UN-a u New Yorku.

Njemački list Der Spiegel je naime objavio, na osnovu dokumenata za koje tvrdi da je dobio od odbjeglog američkog špijuna Edwarda Snowdena, da su Sjedinjene Države uspjele dobiti pristup prošle godine UN-ovom sistemu komunikacija.

Tijekom današnje press konferencije , glasnogovornik UN-a Farhan Haq je rekao da će Svjetska Organizacija razgovarati sa Washingtonom , kao što je to činjeno i u prošlosti kada su se pojavljivali slični navodi.

Glasnogovornik je takodjer rekao da medjunarodno pravo štiti funkcije UN-a , diplomatske misije i slične medjunarodne organizacije.

U izvještaju Der Spiegela se takodjer navodi da su medju organizacijama koje su bile metom obavještajnih službi Sjedinjenih Država , Evropska Unija i Medjunarodna Agencija za Atomsku Energiju sa sjedištem u Beču.

Prema izvještaju, američka Agencija za Nacionalnu Sigurnost provodi programe špijuniranja u više od 80 ambasada i konzulata u svijetu.
XS
SM
MD
LG