Linkovi

SAD: Konvencija UN o pravima invalida na čekanju


Prilikom glasanja za ratifikaciju Konvencije 2012. godine nedostajalo je pet glasova za. Sada nema naznaka da li će i kada će se senatori ponovo izjašnjavati o tom dokumentu.

Odnos prema hendikepiranim osobama, uvjeti u kojima žive i rade, sigurno je da nisu u vrhu prioriteta, pogotovo ne spoljnopolitičkih, bilo koje zemlje u svijetu. Pokušaji da se položaj takvih osoba olakša ipak ne izostaju. Jedan od najznačajnijih dokumenata u tom pravcu je Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima invalidnih osoba. U Kongresu Sjedinjenih Država nije ratificirana ni nakon dvogodišnjih pokušaja. State Department sada ponovo pokušava članove Senata, nadležne za ratifikaciju, privoljeti da se izjasne za prihvatanje Konvencije.

Za Georga Akhmetelija kretanje njujorškim ulicama u invalidskim kolicima je velika teškoća na koju se mora priviknuti. Ipak je mnogo lakše nego u rodnom Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije:

"Tamo možete hodati mjesec, možda i godinu dana a da ne sretnete invalida na ulici i vani. Nema javnog transporta, invalidima prilagođenih mjesta na trotoarima i ulicama. Mnogo je predrasuda" - kaže George.

On je jedan od mnogih invalida aktivista koji podržavaju napore američkog državnog sekretara Johna Kerryja da privoli senatore da ratificiraju Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima inavalida. Osnovni ciljevi provođenja te konvencije su podsticati obrazovanje, zdravstveno osiguranje i zapošljvanje hendikepiranih.

"Ratifikacija Konvencije o invalidima je dio vrijednosti do kojih držimo. Njenim provođenjem širićemo mogućnosti invalida i ovdje i u svijetu, jačaćemo američko liderstvo" - ističe gospodin Kerry.

Neki senatori su protiv ratifikacije. Bob Corker, Republikanac, tvrdi da bi prihvatanjem tog dokumenta Sjedinjene Države bile primorane na neke zakonske promjene koje ne bi bile u skladu sa američkim ustavom.

Jedan od argumenata je da se konvencije takvog tipa jednostavno ne provode. Ted Bromund iz fondacije Heritage kaže:

"Ta vrsta sporazuma je vrlo često mrtvo slovo na papiru za one koji ne drže do obaveza."

Mada je do sada više od 150 država ratificiralo Konvenciju, životni uvjeti invalida i odnos prema hendikepiranim u mnogim zemljama nisu značajnije poboljšani. U Rusiji, primjera radi, oko milion invalida kreće se trotoarima i ulicama neprilagođenim za invalidska kolica.

Specijalna savjetnica u State Departmentu Judith Heuman je uvjerena da bi ratifikacijom u Senatu Konvencija dobila na snazi:

"Moramo u svakom pogledu imati značajnu ulogu i neratifikacijom Konvencije u mnogim zemljama i civilnim društvima pitaju se koliko smo iskreni."

Zagovornici ratifikacije Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima invalida ukazuju na i činjenicu da je taj dokument uveliko baziran na ključnim odredbama američkog zakona o invalidnim osobama, usvojenog prije 20 godina.

Prilikom glasanja za ratifikaciju Konvencije 2012. godine nedostajalo je pet glasova za. Sada nema naznaka da li će i kada će se senatori ponovo izjašnjavati o tom dokumentu.

George Akhmeteli nije obeshrabren, neće odustati i zagovaraće ratifikaciju Konvencije sve dok se to konačno i uspješno je završi.

SAD: Konvencija UN o pravima invalida na čekanju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
XS
SM
MD
LG