Linkovi

UN: Ukrajina i Rusija mučili ratne zarobljenike


Ukrajinski vojnici pušteni u razmjeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine, septembar 2022.
Ukrajinski vojnici pušteni u razmjeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine, septembar 2022.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) saopštila je u utorak da su i Rusija i Ukrajina mučile ratne zarobljenike tokom skoro devetomjesečnog sukoba, navodeći primjere korištenja električnih šokova i prisilnu golotinju.

Tim UN za praćenje sa sjedištem u Ukrajini zasnovao je svoje nalaze na intervjuima sa više od 100 ratnih zarobljenika na obje strane sukoba, prenosi Reuters.

Intervjui sa ukrajinskim ratnim zarobljenicima obavljeni su nakon njihovog puštanja, pošto Rusija nije dozvolila pristup mjestima zatočenja, navodi se u saopštenju.

Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, poriče mučenje ili druge oblike maltretiranja ratnih zarobljenika.

Kijev je ranije rekao da provjerava sve informacije u vezi sa tretmanom zarobljenika i da će istražiti sva kršenja i preduzeti odgovarajuće pravne mjere.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG