Linkovi

UN: Rizik od velikog izlivanja nafte u Crveno more raste iz dana u dan


Arhiv - Na ovoj satelitskoj fotogafija, vlasništvu "Maxar Technologies" napravljenoj 19. jula 2020. godine, vidi se tanker "FSO Safer" u vodama pored Jemena.
Arhiv - Na ovoj satelitskoj fotogafija, vlasništvu "Maxar Technologies" napravljenoj 19. jula 2020. godine, vidi se tanker "FSO Safer" u vodama pored Jemena.

Šef UN-a za zaštitu životne sredine upozorio je u četvrtak da rizik od masivnog izlivanja nafte u Crvenom moru raste svakodnevno, jer jemenski pobunjenici spriječavaju međunarodne stručnjake da pristupe starom, zapuštenom tankeru koji prevozi više od milion barela (oko 160 miliona litara) sirove nafte.

"U slučaju požara ili eksplozije, oko 4,8 miliona ljudi u Jemenu i 350.000 u Kraljevini Saudijska Arabija moglo bi biti izloženo štetnim nivoima zagađenja u roku od 24 do 36 sati", rekla je Inger Andersen, izvršna direktorica Programa UN za životnu sredinu na sastanku Savjeta bezbjednosti UN posvećenom ovom tankeru.

"Još uvijek ne znamo tačno stanje plovila, niti koje bi najbolje rješenje bilo za regulisanje 1,1 miliona barela nafte u starom tankeru, smještenom u ekološki osjetljivom dijelu Crvenog mora", dodala je ona.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija više od dvije godine traže pristup brodu "FSO Safer", kako bi procijenili njegovu bezbjednost, obavili manje popravke i na kraju ga odvukli u sigurnu luku radi istovara nafte. Ali Huti pobunjenici koji kontrolišu to područje u više su navrata odustali od obećanja da će to omogućiti.

Nedavno, u novembru, Ujedinjene Nacije su vjerovale da su konačno postigle dogovor sa pobunjenicima. Ali Andersen je rekla da su političke i logističke prepreke spriječile početak sprovođenja misije.

Bez održavanja šest godina

45-godišnji tanker i dalje je privezan 60 kilometara sjeverozapadno od glavne morske luke u zemlji, Hodeida. Brod nije podvrgnut nikakvom održavanju više od šest godina, a Ujedinjene Države su zabrinute da se fizički raspada i da je moguće se u nekim dijelovima plovila skupljaju zapaljivi gasovi.

Ujedinjene nacije saopštavau da "FSO Safer" ima potencijal da prouzrokuje izlivanje nafte četiri puta veće od katastrofe Exxon Valdez 1989. godine na Aljasci, koja je obuhvatila 257.000 barela nafte i zbog koje je bilo potrebno nekoliko godina da se ona očisti.

Ujedinjene Nacije su tokom proteklih 10 dana vodile intenzivne, ali neuspješne razgovore sa Hutijima kako bi pokušale da prevaziđu razlike. U međuvremenu, radile su sa partnerima na planovima za nepredviđene situacije u slučaju da se dogodi najgore.

"Čak i ako bi aktivnosti reagovanja trebalo da budu započete odmah nakon izlivanja nafte, bile bi potrebne bi godine da se ekosistemi i ekonomije oporave", upozorila je Andersen.

Izaslanik Ujedinjenih nacija u Jemenu optužio je pobunjenike da situaciju koriste kao politički pregovarački čip pod velikim rizikom za stanovništvo.

"Krajnja zabrinutost"

Sa svoje strane, Savjet bezbjednosti, koji čini 15 država, izrazio je "krajnju zabrinutost" zbog sve većeg rizika da bi tanker mogao da se raspukne ili eksplodira. Članovi su rekli da očekuju da Huti omoguće bezuslovan i bezbjedan pristup misiji procene Ujedinjenih nacija "bez daljeg odlaganja".

Vlada predsjednika Abeda Rabboa Mansoura Hadija, uz podršku Saudijske Arabije, bori se protiv proiranskih pobunjenika Hutija od 2014. godine za kontrolu nad zemljom. Više od sedam godina rata gurnulo je najsiromašniju zemlju Bliskog istoka na ivicu, stvarajući najveću humanitarnu vanrednu situaciju na svijetu.

XS
SM
MD
LG