Linkovi

Sirija: Izbjeglička kriza prijeti tragičnim posljedicama


Izbjeglički kamp Zaatari
Izbjeglički kamp Zaatari

Većina Sirijaca u kampu Zaatari nada se da će sukobi u njihovoj domovini stati i da će se moći vratiti kućama, ili onom što je ostalo od nekadašnjeg krova nad glavom.

UNHCR, agencija Ujedinjenih naroda za brigu o izbjeglicama, uputila je apel međunarodnim donatorima za pomoć u predupređivanju ozbiljne, zapravo izuzetno teške, humanitarne krize u Siriji. Na donatorskom sastanku održanom jučer u Kuvajtu, prestavnici UNHCR-a istakli su da je nužno hitno osigurati više od 8 miliona dolara za pomoć izbjeglim i raseljenim Sirijcima. Kako se, međutim, sukobi u toj zemlji nastavljaju, dalje produbljivanje humanitarne krize je sasvim izvjesno.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za humanitarne aktivnosti Abdullah Al-Maatuq upozorio je u ponedjeljak da, kako je rekao, užasna humanitarna katastrofa ključa u Siriji i da je za njeno smirivanje neophodan hitan odgovor međunarodne zajednice:

"Ako na sutrašnjem donatorskom skupu ne odgovorimo na tu humanitarnu krizu, ako ne ispunimo naša obećanja i obaveze na vrijeme, neizbježne su tragične posljedice."

Brojne nevladine organizacije obećale su izdvojiti ukupno 480 miliona dolara za pomoć sirijskim izbjeglicama. Na donatorskom skupu u Kuvajtu cilj je bio hitno osigurati blizu osam i po miliona dolara. Valerie Amos, direktorica za humanitarne aktivnosti Ujedinjenih naroda je posebno istakla:

"Djeca su izuzetno teško pogođena. Više od pet i po miliona djece trebaju pomoć, više od dva miliona su izvan škola."

Zbog građanskog rata u Siriji, koji traje već četiri godine, milioni Sirijaca su prisiljeni napustiti krov nad glavom. Najviše ih je izbjeglo u Liban, Jordan i Tursku. Dana Sleiman, glasnogovornica misije UNHCR-a u Libanu kaže:

"Humanitarne potrebe, uzrokovane stanjem u Siriji su ogromne i svakim danom su sve veće. Do sada je registrirano preko 4 miliona izbjeglica, a preko 7 i po miliona Sirijaca je raseljeno unutar Sirije. Više od 600 hiljada djece, izbjeglica su van ikakvih škola. Ogromna je potreba za zdravstvenom brigom, počev od standardnih vakcinacija i osnovne zaštite od masovnih obolijevanja."

Kamp Zaatari na sjeveru Jordana, sa 80 hiljada Sirijaca, jedan je od najvećih izbjegličkih kampova. Humanitarne organizacije pomažu u vođenju škola, pružanju zdravstvene brige i podsticanju malog poduzetništva. U kamp je iz Amsterdama, nakon nužnih popravki, stiglo 500 korištenih bicikla. I ta vrsta poklona je dobro došla, donijela je izvjesnu radost nesretnicima.

Većina Sirijaca u kampu Zaatari nada se da će sukobi u njihovoj domovini stati i da će se moći vratiti kućama, ili onom što je ostalo od nekadašnjeg krova nad glavom, kaže Zour Mohamad Amin, Sirijka iz Alepa:

"Nadam se da će se stanje smiriti, da ćemo se moći vratiti u Siriju. Nismo sretni ovdje. Tu smo... već dvije, tri godine. Nadamo se da ćemo se, uz božju pomoć, vratiti našim kućama. Molimo se bogu da nas time usreći."

Borbe u Siriji, međutim, ne nagovještavaju jenjavanje. Jučer su, prema raspoloživim informacijama, borci snaga koje se bore protiv sirijskog režima, ponovo preuzeli kontrolu nad Idlibom. Prošlog tjedna, kada su snage tog režima osvojile Idlib, iz grada je, plašeći se represalija vladinih snaga, potekla još jedna rijeka sirijskih izbjeglica. Slično je bilo i nakon što su se militanti pokreta za takozvanu Islamsku državu Irak i Sirija učvrstili u Raqqa-i.

Sirija: Izbjeglička kriza prijeti tragičnim posljedicama
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

XS
SM
MD
LG