Linkovi

UN zahtijeva trenutačni pristup mjestu navodnog korištenja kemijskog oružja


Francuska je saopćila da medjunarodna zajednica mora odgovoriti silom, ako su tačni navodi sirijske opozicije da je sirijska vojska koristila kemijsko oružje u napadu na jedno predgradje Damaska.

Medjutim, ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius je danas isključio korištenje kopnenih trupa u Siriji.

Turski ministar Ahmet Davutoglu je takodjer pozvao na medjunarodnu akciju, rekavši da je u Siriji predjena tzv. crvena linija.

U medjuvremenu su sirijski opozicioni aktivisti saopćili da su snage sirijske vlade izvele nove bombaške napade na istom mjestu za koje tvrde da je bilo metom napada kemijskim oružjem , pri čemu je živote izgubio veći broj civila.

Sirijska vlada je negirala navode o korištenju kemijskog oružja i kaže da opozicija nastoji tim tvrdnjama omesti istražiteljski tim UN-a , koji je u Siriji da istraži navode Assadove vlade da su pobunjenici početkom godine koristili kemijsko oružje.

U medjuvremenu je medjunarodna zajednica pozvala Siriju da obezbijedi trenutačan pristup mjestu gdje se dogodio navodni napad kemijskim oružjem. Ekspertni tim UN-a je , kako je poznato, već u Siriji da bi istražio ranije navode o korištenju kemijskog oružja.

Jučer je Vijeće Sigurnosti UN-a održalo hitan sastanak nakon šokantnih izvještaja prema kojima je vojska sirijske vlade koristila otrovni gas u napadu na opoziciju u blizini glavnog grada Damaska.

Zamjenik generalnog tajnika UN-a -Jan Eliasson je rekao novinarima nakon sastanka da Vijeće Sigurnosti zahtijeva trenutačan prekid neprijateljstava. On je dodao da se sukob, koji ima utjecaja na cijeli region, mora ograničiti, i nastavio riječima:

Naravno da vidimo potrebu da se ovo istraži čim je moguće prije. To predstavlja, bez obzira kakvi zaključci budu, ozbiljnu eskalaciju s teškim humanitarnim i ljudskim posljedicama. Iskreno se nadamo da ćemo biti u stanju da provedemo istragu.

Eliasson je takodjer rekao da su Ujedinjeni narodi u kontaktu sa vladom Sirije kako bi zahtijevali bezbjedan pristup UN-ovog tima predgradjima Damaska , gdje se , prema navodima, dogodio napad kemijskim oružjem.

Predsjednica Vijeća Sigurnosti Maria Cristina Perceval iz Argentine, je izjavila da su se članice Vijeća složile da se mora razjasniti šta se zaista dogodilo u navedenom incidentu.Perceval je potom kazala:

Sve članice Vijeća se slažu da je svaka upotreba kemijskog oružja , od bilo koje strane u sukobu i pod bilo kakvim okolnostima, direktno kršenje medjunarodnog zakona.

Obje strane u sirijskom sukobu tvrde da su bile napadnute kemijskim oružjem, uključujući zabranjeni nervni agens Sarin.

Vlada predsjednika Bashara al-Assada je kategorički negirala da je koristila oružje za masovno uništenje protiv vlastitog naroda.

Glasnogovornik administracije predsjednika Obame Josh Earnest je rekao da vlada u Damasku sada ima priliku da to i dokaže:

Ako istinski želi da se sazna je li bilo korištenja kemijskog oružja u Siriji, sirijska vlada će onda dozvoliti istražiteljskom timu UN-a koji je već u Siriji da pristupi mjestima na kojima je eventualno korišteno to oružje. Dozvolit će neometani pristup očevicima ili čak onima koji su bili izloženi tom oružju. Dozvolit će sakupljanje fizičkih uzoraka bez ikakvih manipulacija. I osigurat će bezbjednost UN-ovog tima koji obavlja istragu.

Glasnogovornik Bijele Kuće je dodao da će Sjedinjene države suradjivati s UN-om i saveznicima kako bi se utvrdilo da li je vlada Bashara al Assada prekršila medjunarodnu zabranu na korištenje kemijskog oružja. On je zaključio da Ujedinjeni Narodi ovom pitanju moraju dati prioritet.
XS
SM
MD
LG