Linkovi

UN: Rekordne koncentracije gasova koji mijenjaju klimu


The Collins glacier on King George Island has retreated in the last 10 years and shows signs of fragility, in the Antarctic, Feb. 2, 2018.
The Collins glacier on King George Island has retreated in the last 10 years and shows signs of fragility, in the Antarctic, Feb. 2, 2018.

Glavni gasovi sa efektom staklene bašte koji izazivaju klimatske promjene zabilježili su nove rekordne koncentracije u atmosferi 2018. godine i nema nikakvog vidljivog znaka usporavanja, ukazale su Ujedinjene nacije.

Ovaj poziv na uzbunu upućen je nekoliko dana pred godišnji sastanak UN o borbi protiv klimatskih promjena, COP25, koji se održava od 2. do 13 decembra u Madridu.

"Nema nikakvih znakova usporavanja, a još manje smanjenja koncentracije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi uprkos svim obavezama preuzetim prema Pariskom sporazumu o klimi", rekao je danas generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Peteri Talas, povodom objavljivanja godišnjeg izvještaja te organizacije o koncentraciji ovih gasova.

Izvještaj ne navodi količinu gasova sa efektom staklene bašte koji su ispušteni u atmosferu nego količine koje ostaju u njoj, znajući da okeani apsorbuju oko četvrtinu ukupne emisije, kao i biosfera koja uključuje šume, prenosi Beta.

Prema naučnicima ugljendioksid (CO2), koji se povezuje sa ljudskim aktivnostima i predstavlja glavni gas sa efektom staklene bašte u atmosferi, zabilježio je novi rekord koncentracije 2018. godine od 407,8 čestica po milionu (ppm) što je 147 odsto više od nivoa u predindustrijskom periodu 1750. godine.

Organizacija je navela da je godišnje povećanje koncentracije CO2 veće od prosječnog povećanja te koncentracije posljednjih deset godina.

Koncentracija metana (CH4) koji je na drugom mjestu kao uporan gas sa efektom staklene bašte i azot suboksid (N2O) takodje su se povećale više od godišnjeg prosjeka tokom posljednje decenije.

Ta dva gasa su takodje dostigla rekordne koncentracije. Šezdeset odsto emisija metana su ljudskog porijekla - uzgajanja stoke, gajenje pirinča, korištenje fosilnih goriva, kao i 40 odsto azota suboksida - industrijski procesi, đubrivo.

Azot suboksid takođe igra važnu ulogu u uništavanju ozonskog sloja koji nas štiti od štetnih ultravioletnih zraka.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG