Linkovi

UN: Rat u Ukrajini gurnuo dodatnih četiri miliona djece u siromaštvo


Djeca gledaju kroz prozor automobila dok zajedno sa drugom djecom iz regiona Harkova stižu u privremeni smještaj u prihvatnom kampu u Belgorodu, u Rusiji, 14. septembra 2022. 
Djeca gledaju kroz prozor automobila dok zajedno sa drugom djecom iz regiona Harkova stižu u privremeni smještaj u prihvatnom kampu u Belgorodu, u Rusiji, 14. septembra 2022. 

Ruska invazija na Ukrajinu i ekonomske posljedice koje su uslijedile bacile su četiri miliona djece u siromaštvo širom istočne Evrope i centralne Azije, saopštio je u ponedjeljak Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF).

"Djeca snose najteži teret ekonomske krize izazvane ratom u Ukrajini", saopštio je UNICEF.

Konflikt "i rastuća inflacija doveli su dodatnih četiri miliona djece širom istočne Evrope i centralne Azije u siromaštvo, što je povećanje od 19 odsto u odnosu na 2021. godinu", navodi se u saopštenju.

UNICEF je svoje zaključke izveo iz studije podataka iz 22 zemlje.

Ruska i ukrajinska djeca najviše su pogođena od napada Moskve na susjednu zemlju u februaru.

"Rusija čini skoro tri četvrtine ukupnog povećanja broja djece koja žive u siromaštvu zbog rata u Ukrajini i krize troškova života širom regiona, sa dodatnih 2,8 miliona djece koja sada žive u domaćinstvima ispod granice siromaštva", otkrio je UNICEF.

Udarac na rusku ekonomiju od zapadnih sankcija u kombinaciji sa njenom velikom populacijom proizvodi ogroman efekat.

"Ukrajina je dom za još pola miliona djece koja žive u siromaštvu, što je drugi najveći udio", dodao je UNICEF.

Slijedi Rumunija, nedaleko iza, sa 110.000 djece koja žive u u siromaštvu.

"Djeca širom regiona su zahvaćena užasnim tragovima ovog rata", rekao je Afšan Kan, regionalni direktor UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju. "Ako sada ne podržimo ovu djecu i porodice, nagli porast dječjeg siromaštva će skoro sigurno rezultirati izgubljenim životima, izgubljenim obrazovanjem i izgubljenom budućnosti."

Što je porodica siromašnija, to veći dio svojih prihoda mora da troši na hranu i gorivo, a manje ostavlja za zdravstvo i obrazovanje djece, objašnjava Agencija.

Oni su takođe "pod većim rizikom od nasilja, eksploatacije i zlostavljanja".

Ovo bi moglo da se pretvori u dodatnih 4.500 djece koja će umrijeti prije svog prvog rođendana i dodatnih 117.000 djece, koja će napustiti školu samo ove godine, saopštio je UNICEF.

XS
SM
MD
LG