Linkovi

New York: Prosvjednici se i ove godine okupili oko zgrade UN-a


Prosvjed protiv iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada u New Yorku

Dok se svjetski lideri okupljaju na generalnoj skupštini UN-a u New Yorku, u tom gradu se također održavaju i brojni prosvjedi.

Dok se svjetski lideri okupljaju na generalnoj skupštini UN-a u New Yorku, u tom gradu se također održavaju i brojni prosvjedi.

To je scena koja se ponavlja svakog septembra u vrijeme zasjedanja generalne skupštine UN-a. Prosvjednici se okupljaju oko zgrade UN-a, i ispred obližnjeg hotela Waldorf Astoria, gdje su Tibetanci prosvjedovali protiv dolaska kineskog premijera Wen Jiabao-a. Na trgu preko puta UN-a, pristalice kineskog pokreta za demokraciju i ljudska prava su također prosvjedovali protiv kineskih lidera, pozivajući na oslobađanje političkih zatvorenika i okončanje, kako kažu, oduzimanja zemljišta i ekonomske eksploatacije. Lider prosvjednika Yang Jinali kaže:

Mislim da ćemo postepeno imati utjecaja. On će biti veoma mali, ali će se sa vremenom povećavati. Mi smo došli ovdje jer se naš glas ne može čuti unutar Kine, kaže on.

Kao i prošle godine, mnogi prosvjeduju protiv iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada. Članovi njujorškog odbora rabina, uz neke kršćanske pristalice, su nakratko blokirali jutarnji saobraćaj u blizini UN-a kako bi skrenuli pažnju na moguće nuklearne sposobnosti Irana i njegove prijetnje Izraelu.

Želim spriječiti još jedan holokaust. Na ivici smo katastrofe koju svijet nije vidio još od 40-tih godina prošlog vijeka, kaže jedan prosvjednik.

Na drugom prosvjedu protiv Ahmadinejada, pro-demokratski prosvjednici su bili obučeni u zatvorsku odjeću i na licima i rukama imali mrlje umjetne krvi, aludirajući na smaknuće djece i žena vješanjem i kamenovanjem u Iranu.

Ove godine je jedan od povoda bilo i okupljanje da se spasu Himalaji od efekata klimatskih promjena. Poruka je da se vrhovi pokriveni snijegom, koji su izvor vode za milijardu i po ljudi, počinju topiti.

Moramo spasiti Himalaje, moramo skrenuti pažnju.

Istovremeno su viši nepalski diplomati, koji prisustvuju generalnoj skupštini, prešli ulicu kako bi se pridružili prosvjedu. Kul Chandra Guatam je nepalski kandidat za predsjedavajućeg generalne skupštine UN-a sljedeće godine.

Ovdje sam naravno došao da iskažem svoju solidarnost, jer je to pitanje od ogromne globalne važnosti. Planinski snijegovi se tope. Ako se otope, uzrokovaće katastrofu koja će imati efekta na stotine miliona ljudi, kaže gospodin Gautam.

Među prosvjednicima je bilo i oko 30 nepalskih planinara, od kojih su neki plesali uz pjesmu nepalskog muzičara Prem Raja Mahata. Svaki od njih se barem jednom popeo na vrh Mount Everesta, najviše planine na svijetu koja je, kako kažu prosvjednici, izložena riziku da postane samo ogoljela stijena.

XS
SM
MD
LG