Linkovi

UN: Prošle godine izbjeglo gotovo 80 miliona ljudi


Migrants walk near Pazarkule at the Turkish-Greek border on Thursday, March 5, 2020.
Migrants walk near Pazarkule at the Turkish-Greek border on Thursday, March 5, 2020.

Gotovo 80 miliona ljudi širom svijeta ili jedan odsto čovječanstva raseljeno je do kraja prošle godine uslijed sukoba i progona, saopšteno je iz UN-a.

Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) u svom godišnjem izvještaju "Globalni trendovi" navodi da je ovaj broj veći za oko devet miliona u odnosu na prethodnu godinu i gotovo dvostruko veći od 41 miliona registrovanih 2010. godine.

Prema navodima u izvještaju, na vrhu liste od 79,5 miliona izbjeglih su državljani Sirije, Venecuele, Avganistana, Južnog Sudana i prognane Rohindže iz Mjanmara.

"Broj od skoro 80 miliona je najviši od kako je UNHCR počeo da sistematski registruje podatke i to je razlog koji izaziva veliku zabrinutost. To je otprilike jedan odsto čovječanstva", naglasio je visoki komesar UN-a za izbjeglice, Filipi Grandi.

On je napomenuo da je 73 odsto izbjeglih zatražio azil u susjednoj zemlji, što nije u skladu sa sugestijama da oni samo žele da stignu do država Zapada.

Prema podacima UNHCR-a, oko 107.000 izbjeglih prošle godine naselio se u trećim zemljama.

Grandi je izrazio žaljenje što je broj naseljenih u padu i ukazao je na to da je naseljavanje u SAD-u dramatično opalo, a da je zemlja sa najvećim brojem novonaseljenih Kanada.

XS
SM
MD
LG