Linkovi

UN: Poljoprivreda podjednako štetna po okoliš kao i fosilna goriva


UN: Poljoprivreda podjednako štetna po okoliš kao i fosilna goriva
UN: Poljoprivreda podjednako štetna po okoliš kao i fosilna goriva

Panel od 27 stručnjaka pri UN-ovom Programu zaštite okoliša proučio je ranija izvješća kako bi ocijenio koje ekonomske aktivnosti prouzrokuju najveće zagađenje i koriste najviše resursa

Peti lipnja Ujedinjeni narodi proglasili su Svjetskim danom zaštite okoliša. Tom prigodom Ujedinjeni su narodi i ove godine objavili izvješće u kojem se navodi da poljoprivreda podjednako štetno djeluje po okoliš kao i uporaba fosilnih goriva.

Panel od 27 stručnjaka pri UN-ovom Programu zaštite okoliša proučio je ranija izvješća kako bi ocijenio koje ekonomske aktivnosti prouzrokuju najveće zagađenje i koriste najviše resursa. Većina podataka odnosi se na visoko razvijene zemlje.

Nije ništa novo da se fosilna goriva za transport i proizvodnju električne energije nalaze na vrhu popisa kao najveći zagađivači koji pridonose klimatskim promjenama, kiseloj kiši i zagađenju toksinima. Međutim, ovo izvješće izdvaja proizvodnju hrane kao glavni faktor koji utječe na uništavanje okoliša. Uzgajanje stoke i raščišćavanje zemlje za farme i rančeve veliki su krivci za ispuštanje ogromnih količina stakleničkih plinova. Gnojiva i pesticidi najveći su uzročnici zagađenja vode. A nezasitni apetit globalnog stanovništva iscrpljuje lovišta ribe te oduzima zemlju i svježu vodu alarmantnom brzinom.

Sve veća potražnja za mesom i mliječnim proizvodima posebice pogađa okoliš. Tako kaže suautor studije Sngwon Suh sa Sveučilišta Kalifornije u Santa Barbari: "Da biste uzgajali stoku, morate svakako trošiti mnogo stočne hrane. A da biste proizveli hranu, morate koristiti zemlju, gnojiva i agrokemikalije koje onda štetno djeluju po naš okoliš."

Jedna od kontroverznih preporuka ovog izvješća je da bi ‘znatno smanjenje štetnog učinka bilo moguće samo uz veliku promjenu globalne prehrane koja bi isključila životinjske proizvode.’ No, to je pretjerivanje, kaže Gale Buchanan, bivši zamjenik američkog ministra poljoprivrede: "UN-ovo izvješće pokazalo nam je da imamo puno problema. Trebamo istražiti načine njihovog rješavanja, a ne mijenjati kompletnu ishranu ljudske rase."

Gale Buchanan smatra želju za više mesa i mliječnih proizvoda ljudskom prirodom, koju će, zbog toga, biti vrlo teško promijeniti. On poziva na pojačana istraživanja načina za povećanje proizvodnje hrane kojom bi se istovremeno smanjivale štetne posljedice poljoprivrede na okoliš.

XS
SM
MD
LG