Linkovi

UN pokrenule istragu protiv zaposlenih osumnjičenih za učešće u napadu Hamasa na Izrael


Radnik priprema humanitarnu pomoć UN i Crvenog krsta u Pojasu Gaze, oktobar 2023. (Foto: AP Photo/Hassan Eslaiah)
Radnik priprema humanitarnu pomoć UN i Crvenog krsta u Pojasu Gaze, oktobar 2023. (Foto: AP Photo/Hassan Eslaiah)

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRVA) saopštila je da je otvorila istragu protiv više zaposlenih osumnjičenih za umiješanost u napade Hamasa u Izraelu 7. oktobra i da je prekinula veze sa tim članovima osoblja.

„Izraelske vlasti su UNRVA dostavile informacije o navodnoj umiješanosti nekoliko zaposlenih UNRVA u užasne napade na Izrael 7. oktobra”, rekao je Philippe Lazzarini, generalni komesar agencije. „Da bih zaštitio sposobnost agencije da isporuči humanitarnu pomoć, donio sam odluku da odmah raskinem ugovore sa ovim članovima osoblja i pokrenem istragu kako bi se utvrdila istina bez odlaganja.”

Lazzarini nije otkrio broj zaposlenih koji su navodno umiješani u napade, niti prirodu njihove navodne umiješanosti. On je, međutim, rekao da će „svaki zaposlenik UNRVA koji je bio umešan u terorističke akte” biti pozvan na odgovornost, uključujući i krivično gonjenje.

Portparol izraelske vlade Eylon Levy optužio je UNRVA da je objavila vijest, dok je pažnja svijeta bila usmjerena na Međunarodni sud pravde u Hagu koji je naredio Izraelu da spriječi akte genocida nad Palestincima i učini više da pomogne civilima u Gazi, ali mu nije naložio prekid vatre u toj enklavi.

„Bilo drugog dana, ovo bi bio glavni naslov: Izrael podnosi dokaze o saučesništvu zaposlenih u UN i Hamasa”, napisao je Levy na društvenoj mreži X.

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, obaviješten je o optužbama, rekao je njegov portparol. „Generalni sekretar je užasnut ovom vijesti”, rekao je portparol.

UNRVA, čiji su najveći donatori 2022. bili SAD, Njemačka i Evropska unija, više puta je ponavljala da je njen kapacitet da pruži humanitarnu pomoć ljudima u Gazi na ivici kolapsa.

Američki State Department saopštio je da je izuzetno uznemiren optužbama za koje je naveo da se odnose na 12 zaposlenih u UNRVA.

Rečeno je da neće obezbijediti dodatna finansijska sredstva agenciji dok se optužbe ne riješe. „State Department je privremeno pauzirao dodatno finansiranje UNRVA dok pregledamo ove navode i korake koje Ujedinjene nacije preduzimaju da bi ih riješile”, rekao je portparol Matthew Miller.

State Department je nedavno pohvalio rad UNRVA-a, dok je administracija predsednika Joea Bidena vratila finansiranje koje je zaustavljeno tokom mandata Donalda Trumpa.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell rekao je da će „procijeniti dalje korake i izvući pouke na osnovu rezultata potpune i sveobuhvatne istrage”.

UNRVA, osnovana 1949. nakon prvog arapsko-izraelskog rata, pruža usluge uključujući školovanje, primarnu zdravstvenu zaštitu i humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi, na Zapadnoj obali, Jordanu, Siriji i Libanu.

Izraelske vlasti, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, optužile su tu agenciju da podstiče antiizraelsko huškanje, što ona negira.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG