Linkovi

UN: Od početka godine u sukobima ubijeno 200 Palestinaca i gotovo 30 Izraelaca


Arhiv - Izraelski vojnici patroliraju izraelsko-libanskom granicom, 26. maja 2023.

U izraelsko-palestinskom sukobu ove godine je do sada ubijeno preko 200 Palestinaca i skoro 30 Izraelaca - što je već premašilo prošlogodišnje brojeve na nivou godine i što je najviše od 2005. godine, rekao je u ponedjeljak izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok.

Tor Wennesland je rekao Savjetu bezbjednosti UN da je porast nasilja podstaknut rastućim očajem u pogledu budućnosti, dok Palestinci i dalje traže nezavisnu državu.

"Nedostatak napretka ka političkom horizontu koji se bavi ključnim pitanjima koja pokreću sukob ostavio je opasan i nestalan vakuum, koji su popunili ekstremisti sa svih strana", rekao je on.

Dok su Izraelci i Palestinci preduzeli neke mjere ka stabilizaciji situacije, Vensland je rekao da su jednostrani koraci nastavili da podstiču neprijateljstva.

On je ukazao na nesmanjenu ekspanziju izraelskih naselja – koja su ilegalna po međunarodnom pravu "i značajna prepreka miru" – kao i izraelsko rušenje palestinskih kuća, njihove operacije u oblasti Zapadne obale pod palestinskom administrativnom i policijskom kontrolom i napade izraelskih doseljenika. Također je naveo i "aktivnost palestinskih militanata".

Wennesland je rekao da je trenutna situacija otežana "krhkošću" finansijske situacije Palestinske uprave i ozbiljnim nedostatkom finansijskih sredstava sa kojima se suočavaju agencije UN-a, uključujući agenciju UN-a za palestinske izbjeglice, UNRVA.

"Iako se moramo hitno usredsrediti na rešavanje najkritičnijih pitanja i deeskalaciju situacije na terenu, ne možemo da zanemarimo potrebu za vraćanjem političkog horizonta", rekao je on.

Ambasadorica SAD u UN, Linda Thomas-Greenfield, koja je predsjedavala sastankom, osudila je nasilje sa obje strane i pozvala na hitne korake za smanjenje eskalacije nasilja.

Ona je ponovila podršku SAD rešenju sa dve države i "dijalogu u dobroj vjeri" između strana. Također je priznala imenovanje ambasadora Saudijske Arabije u Jordanu za nerezidentnog generalnog konzula u Jerusalimu, dodajući da će SAD podržati " sve napore koji će nas približiti rešenju o dvije države".

Zamjenik ruskog ambasadora u UN-u Dmitrij Poljanski rekao je Savjetu da je dugoročna stagnacija mirovnog procesa "složena tekućim nezakonitim jednostranim akcijama Izraela da stvori nepovratne činjenice na terenu, što negira izglede za oživljavanje direktnih pregovora između Palestinaca i Izraelaca". On je nazvao nazvao proširenje izraelski naselja "tempom bez presedana" - najvećom prijetnjom.

Poljanski je nazvao posjetu regionu generalnog sekretara UN Antonija Guterresa, koja se očekuje prije kraja godine, "veoma blagovremenom" i ponovio je poziv Rusije na sastanak takozvanog kvarteta bliskoistočnih posrednika – UN, SAD, Evropske unije i Rusije – "da ožive mirovni proces i usmjere palestinsko-izraelske pregovore o svim pitanjima konačnog statusa".

Francuska politička koordinatorica Isis Jaraud Darnault također je osudila "izraelsku kolonizaciju palestinskih teritorija" koju ta zemlja želi za svoju buduću državu i nastavak izraelskog rušenja, uključujući školu u regionu Ramala na Zapadnoj obali 17. augusta koju su finansirali evropski donatori, uključujući Francusku. Ona je također osudila nasilje nad Izraelcima.

Darnault je rekla veću da UN i regionalni akteri imaju ključnu ulogu u obnavljanju "vjerodostojnog političkog horizonta".

"Normalizacija odnosa između Izraela i nekoliko država u regionu doprinosi stabilnosti i bezbednosti, ali ova dinamika će ostati nepotpuna sve dok ne bude praćena nastavkom političkog procesa ka rešenju koje ispunjava legitimne aspiracije i Palestinca, i Izraelaca", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG