Linkovi

SAD – Rusija: Predstoji susret Obama i Putin


Odnosi dvije zemlje uveliko su zahladnjeli nakon ruske aneksije poluotoka Krim i snažne vojne podrške Moskve pro-ruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Barack Obama i Vladimir Putin sastaće će tokom sadašnjeg zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Kako je saopšteno iz Bijele kuće, predsjednik Obama je prihvatio poziv ruskog lidera kao mogućnost i priliku da sa njim razgovara o ukrajinskoj krizi i od Moskve zatraži da poštuje i ostvari obaveze preuzete sporazumom iz Minska. S druge strane, predsjednik Putin želi razgovarati o sirijskoj krizi. Da posjetimo, dvojica predsjednika posljednji put su tefonski razgovarali u julu o sporazumu o rješavanju iranskog nuklernog programa.

Odnosi dvije zemlje uveliko su zahladnjeli nakon ruske aneksije poluotoka Krim i snažne vojne podrške Moskve pro-ruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Za Bijelu kuću, kako ističe glasnogovornik Josh Earnest,....

"...To je očito kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine kao suverene države."

Prema saopštenjima Kremlja, predsjednik Putin tokom predstojećeg susreta u četiri oka želi razgovarati o Siriji. Rusija je u tu zemlju uputila vojne avione i teško oružje kao podršku snagama sirijske vlade u borbi protiv militanata takozvane Islamske države i pobunjenika protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

Ti potezi su dio plana predsjednika Rusije da ojača geopolitički uticaj ocjenjuje analitičar vašingtonskog Instituta za nacionalnu obranu Peter Eltsov:

"Putin želi svjetsku pažnju fokusirati na rusko uključivanje u Siriju, na borbu protiv ISIS-a. On pokušava formirati novu koaliciju za koju tvrdi da će se boriti protiv ISIS-a. Time on zapravo želi da svijet potpuno zaboravi na Ukrajinu."

Sjedinjene Države se ne slažu, protiv su ruske politike prema Siriji, ističe Josh Earnst:

"Predsjednik Obama će ponovo jasno reći da je udvostručavanje ruske podrške Assadovom režimu pogubno i gubitničko. Čineći to, jedna od poljedica biće produbljivanje i širenje sadašnjih nevolja u toj zemlji, što ne odgovara ni interesima Sirijaca, ni Rusiji, ni nastojanjima međunarodne zajednice i Sjedinjenih Država."

Evropska unija, preplavljena izbjeglica iz Sirije, može makar i na kratko, smatrati Putinove poteze prema Siriji korisnim, smatra Peter Eltsov. Moskva bi čak mogla dobiti i izvjesne ustupke ukoliko rezultat podrške ruskim oružjem bude potiskivanje militanata Islamske države.

Dugoročno, ruska podrška sirijskom režimu je dolijevanje ulja na vatru, kaže Eltsov i dodaje:

"Putin je zaboravio posljedice ruske invazije Afganistana. Zaboravio je da silom održavane i produžavane vladavine i režimi prije ili kasnije padaju i, na kraju krajeva, to bi moglo sahraniti i samog Putina.

Predsjednik Obama će, kako se očekuje, nastojati ubijediti ruskog lidera da se pridruži postojećoj širokoj međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv takozvane Islamske države, kao i da odustane od podrške pro-ruskim separatistima i ruskih pretenzija prema istočnim dijelovima Ukrajine.

SAD – Rusija: Predstoji susret Obama i Putin
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

XS
SM
MD
LG