Linkovi

Radna skupina UN-a traži striktiniju kontrolu plaćenika i sigurnosnih tvrtki


Radna skupina UN-a traži striktiniju kontrolu plaćenika i sigurnosnih tvrtki
Radna skupina UN-a traži striktiniju kontrolu plaćenika i sigurnosnih tvrtki

U izvješću se izražava ohrabrenje situacijom u Iraku gdje je došlo do smanjivanja ozbiljnih incidenata u koje su uključeni plaćenici

Jedno nadzorno tijelo Ujedinjenih naroda poziva na veću regulaciju i odgovornost plaćenika i privatnih sigurnosnih tvrtki koji su često vrlo povezani. Radna skupina Ujedinjenih naroda za pitanje korištenja plaćenika podnijela je svoje izvješće o misijama u Iraku i Ekvatorijalnoj Gvineji Vijeću Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Radna skupina Ujedinjenih naroda kaže da je striktnija kontrola potrebna kako bi se smanjili incidenti s kršenjem ljudskih prava koja čine privatne vojne i sigurnosne kompanije. U izvješću se izražava ohrabrenje onim što je otkriveno tijekom misije u Iraku. Isto tako se kaže da je došlo do smanjivanja ozbiljnih incidenata u koje su uključeni plaćenici. Povjerenstvo to pripisuje smanjivanju vojnih aktivnosti, striktnijoj regulacije od strane iračkih vlasti i većoj kontroli Sjedinjenih Država privatnih američkih kontraktora koji rade u Iraku.

Unatoč poboljšanoj situaciji, Radna skupina kaže da pitanje imuniteta i dalje ostaje vrlo osjetljivo pitanje za Irak. Taj je problem došao u žarište u rujnu 2007. godine, kad su kontraktori američke vojne tvrtke Blackwater ubili 17 Iračana na bagdadskom Trgu Nissour. Predsjedateljica ove radne skupine Faiza Patel kaže da obitelji žrtava nisu još uvijek primile kompenzaciju za ova ubojstva i nitko se ne smatra kazneno odgovornim. Blackwater više ne djeluje u Iraku, međutim, drugi privatni kontraktori i dalje osiguravaju mobilnu sigurnost za američko Ministarstvo obrane i neke privatne kompanije.

Gospođa Patel izjavila je za Glas Amerike da su nova pravila o djelovanju i striktnija identifikacija tih kontraktora minimizirali rizike. "Način na koji se obrađuju svi incidenti također je striktnije reguliran. Primjerice, mislim da Sjedinjene Države traže od svih svojih kontraktora da koriste video kamere tako da postoji snimka svakog incidenta do kojeg dođe. Dakle. imate konkretni dokaz, a to je uvijek bio veliki problem. Mislim da je to i dalje problem, ali naše informacije pokazuju da su prekršaji koje smo viđali odmah nakon američkog dolaska sigurno rjeđi".

Kao odgovor na ove nalaze irački predstavnik pri Ujedinjenim narodima je primijetio kako je teško za njegovu vladu da nadgleda i kontrolira aktivnosti privatnih kompanija. On poziva vlade zemalja u kojima se nalaze te privatne vojne kompanije da kažnjavaju one koji krše iračke zakone. Ekvatorijalna Gvinaja predstavlja klasičnu situaciju za plaćenike. Tradicionalno plaćenici su vojnici koje se unajmljuje da se bore u oružanim sukobima ili da svrgnu neku vladu.

Radna skupina Ujedinjenih naroda tvrdi da plaćenici predstavljaju prijetnju sigurnosti i ljudskim pravima i samoodređenju naroda. Misija u Ekvatorijalnoj Gvineji koncentrirana je na istragu i kazneno gonjenje u vezi s vojnim udarom u ožujku 2004. godine i s oružaniim napadom na predsjedničku palaču navodno od strane plaćenika 17. veljače 2009. godine.

Faiza Patel nazvala je ovo teškom misijom. Ona kaže da je Radna skupina vrlo uznemirena načinom na koji se tretira ljude koji su optuženi da su plaćenici. "Kad smo bili tamo tražili smo pristup osobama koje su optužene da su plaćenici. Nije nam bio dopušten susret s njima. Znamo da im se sudilo na vrlo proizvoljan način. Nisu imali pravo priziva. Nisu imali pristup temeljnim proceduralnim zaštitama. Radna skupina je bila vrlo uznemirena jer je dan nakon što smo napustili Ekvatorijalnu Gvineju izvršena smrtna kazna nad čovjekom koji je osuđen u tom proceduralno manjkavom procesu".

Predstavnik Ekvatorijalne Gvineje osudio je ovu radnu skupinu da nije uzela u obzir sve informacije koje su joj stavljene na raspolaganje. Isti je predstavnik pokušao pružiti osiguranje Vijeću za ljudska prava da njegova vlada poduzima korake na reformi pravnog sustava i da čini sve što je u njenoj moći da osigura zaštitu ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG