Linkovi

UN: 11.000 djece ubijeno ili ranjeno u sukobu u Jemenu


ARHIVA - Devojčica stoji ispred improvizovanog šatora u kampu za interno raseljena lica, u predgrađu Sane, Jemen, 1. marta 2021.
ARHIVA - Devojčica stoji ispred improvizovanog šatora u kampu za interno raseljena lica, u predgrađu Sane, Jemen, 1. marta 2021.

Ujedinjene nacije kažu da je više od 11.000 djece ubijeno ili povređeno u Jemenu od 2015.

U saopštenju UNICEF-a se navodi da je vjerovatan broj žrtava daleko veći, a samo incidenti koje su potvrdile UN obuhvaćeni su su brojem koji datira od trenutka kada se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pridružila sukobu.

"Na hiljade djece izgubilo je živote, stotine hiljada drugih je u opasnosti od smrti od bolesti koje se mogu spriječiti ili od gladi", rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel.

Pobunjenici Huti koje podržava Iran preuzeli su kontrolu nad glavnim gradom Jemena krajem 2014. godine, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula je vazdušne napade početkom 2015. u znak podrške međunarodno priznatoj vladi.

Sukob je bio katastrofalan za narod Jemena, ostavljajući zemlju u jednoj od najgorih humanitarnih kriza na svijetu.

UN saopštavaju da je za skoro tri četvrtine stanovništva potrebna humanitarna pomoć i zaštita.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija Reuters i AP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG