Linkovi

Iran: Novo poglavlje odnosa sa svijetom


Predsjednik Irana Hassan Rouhani prilikom govora na generalnoj skupštini UN-a
Predsjednik Irana Hassan Rouhani prilikom govora na generalnoj skupštini UN-a

Iran traži ukidanje međunarodnih sankcija, a za uzvrat spreman je prihvatiti sve uvjete koji nuklerni program ograničavaju kao isključivo mirnodopski.

Predsjednik Irana Hasan Rouhani istakao je jučer popodne, u govoru na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, da je novo poglavlje odnosa Irana i svijeta počelo. Svoje obraćanje iskoristio je da podstakne, da ukaže, na nužnost široke i svestrane ekonomske saradnje nakon što sporazum o iranskom nuklernom programu, nazvan Zajednički sveobuhvatni plan akcije, bude implementiran u potpunosti.

Nakon što je sporazum zaključen i prvi koraci njegove primjene u toku Teheran očekuje ukidanje ekonomskih, trgovinskih i finansijskih sankija prema Iranu što bi otvorilo vrata svijetu za raznovrsno poslovanje sa tom zemljom.

Iranski predsjednik je, u govoru u Ujedinjenim narodima, posebno naglasio:

"Nakon postizanja sporazuma Iran je spreman pokazati i dokazati da je praktični put sigurnosti i stabilnosti razvoj ostvarivan punom i obostrano ravnopravnom ekonomskom saradnjom."

Iran traži ukidanje oštrih međunarodnih sankcija, a za uzvrat spreman je prihvatiti sve uvjete i zahtjeve koji nuklerni program ograničavaju kao isključivo mirnodopski.

Ako bi sporazum bio u potpunosti implementiran, svijet bi bio mnogo bezbjedniji, istakao je za istom govornicom predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama i iranskim čvrstolinijašima uputio slijedeću poruku:

"Skandiranjem "smrt Americi" ne otvaraju se nova radna mjesta ili Iran čini sigurnijim. Ako Iran odabere pravi put, to će biti dobro za sigurnost regiona, dobro za Irance i dobro za svijet."

U Sjedinjenim Država sporazum o iranskom nuklernom programu preživio je pomne analize i oštre kritike podsticane i stavovima predsjedničkih kandidata Republikanske stranke.

Donald Trump, najkrontroverzniji, bio je i najoštriji:

"Nikada, nikada u mom životu nisam vidio ništa tako nekompetento pregovarano kao naš sporazum sa Iranom. Zaista, do sada nikad."

Bijela kuća se suočava i sa krupnim inostranim skepticizmom, i prema sporazum sa Iranom i prema najvišim iranskim zvaničnicima.

U tome prednjači Izrael, a izraelski premire Benjamin Netanyahu i dalje tvrdi:

"Khamenei ne ostavlja onima koji podržavaju sporazum nimalo prostora za iluzije. On je jasno stavio do znanja da su Sjedinjene Države velika sotona i da je cilj Irana uništiti Izrael."

Možda će Bijela kuća i Izrael ublažiti duboke razlike u odnosu prema sporazumu o nuklernom programu Irana nakon novembraskog susreta predsjednika Obama i izraelskog premijera, ovdje u Washingtonu.

Iran: Novo poglavlje odnosa sa svijetom
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

XS
SM
MD
LG