Linkovi

UN: Zaštititi žene i djecu od ISIS-a


Zeid Ra'ad al Husein, novi visoki komesar UN-a za ljudska prava
Zeid Ra'ad al Husein, novi visoki komesar UN-a za ljudska prava

U prvom govoru održanom danas u Ženevi, Zeid Ra'ad al Husein je rekao da bi, bilo koja zemlja kojom bi rukovodila Islamska država, „bila surova, zlonamerna kuća krvi.“

Islamska država je preuzela velike delove istočne Sirije i severnog i zapadnog Iraka u nastojanju da uvede islamski kalifat bez obzira na nacionalne granice.

Zeid je Savetu UN-a za ljudska prava rekao „da su hitno potrebna predana nastojanja“ u cilju zaštite dece „izložene riziku prinudne regrutacije i seksualnog nasilja“ i žena koje su „mete ozbiljnih ograničenja“.

Husein je rekao da „brutalno nasilje protiv etničkih i verskih grupa“ od strane islamskih ekstremista, uključujući masakre, silovanja i torturu „nema presedana u skorijim vremenima.“

Nezavisno od te teme, Husein je apelovao za okončanje izraelske sedmogodišnje blokade Gaze. On je ukazao da Palestinci u Gazi i na Zapadnoj obali zaslužuju da vode normalan život bez ilegalnih naselja i, kako se izrazio, preterane upotrebe sile.

Husein, inače bivši jordanski ambasador u UN-u – je prvi musliman i Arapin na položaju Visokog komesara UN-a za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG