Linkovi

UN: Gušenje građanskih i političkih prava u okupiranim dijelovima Ukrajine


Ruski projektil u bašti kuće poslije raketnog napada na Kramatorsk u regionu Donjecka, 4. oktobra 2022.
Ruski projektil u bašti kuće poslije raketnog napada na Kramatorsk u regionu Donjecka, 4. oktobra 2022.

Posmatrači UN koji prate stanje ljudskih prava kažu da su sloboda izražavanja, okupljanja i druga građanska i politička prava ograničena u dijelovima Ukrajine koje je okupirala Rusija, što uključuje i Krim. Kancelarija visokog komesara za ljudska prava predstavila je svoj najnoviji izvještaj o situaciji u Ukrajini Savjetu UN za ljudska prava.

Od svog posljednjeg izveštaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini. Novi izvještaj sadrži dokumentaciju o masovnom uništenju civilne infrastrukture i ubijenim civilima koji su stradali u ruskim napadima na naseljene oblasti. Rusija demantuje da napada civile.

Posmatrači UN kažu da se izvještaji o mučenju i lošem tretmanu građana, i nestanku kako civila tako i ratnih zarobljenika, nastavljaju. Kako dodaju, neka od kršenja ljudskih prava mogla bi da budu označena kao ratni zločini.

U izvještaju se navodi da civili i dalje plaćaju najveću cijenu neprijateljstava. Kako se navodi, 6.114 civila je ubijeno a više od 9.000 je povrijeđeno. Međutim, oni ističu da su stvarne brojke vjerovatno značajno više.

Oleg Kotenko, komesar za pitanja nestalih osoba, snima kamerom na telefonu neidentifikovane grobove civila i ukrajinskih vojnika u Izijumu, 15. septembra 2022.
Oleg Kotenko, komesar za pitanja nestalih osoba, snima kamerom na telefonu neidentifikovane grobove civila i ukrajinskih vojnika u Izijumu, 15. septembra 2022.

Kristijan Salazar Volkman, direktor Odeljenja za operacije na terenu i tehničku saradnju, kaže da posmatrači prijavljuju da su sloboda mišljenja, izražavanja i mirnog okupljanja ograničene na teritoriji koju je okupirala Ruska Federacija, ili je kontrolišu ruske naoružane grupe ili oružane snage povezane sa Rusijom.

"Ukrajinski TV kanali i radio stanice su isključeni i zamijenjeni kanalima Ruske Federacije i samoproklamovanih republika", kaže on. "Na Krimu, Ruska Federacija je uvela zakone kojima se kažnjava široki spektar izražavanja mišljenja koja se smatraju kritikom, a od nastavnika se zahteva da podrže oružani napad na Ukrajinu."

Volkman kaže da ga brine da u tako restriktivnom okruženju, ljudi nisu skloni da prijave kršenja ljudskih prava kojima su prisustvovali.

"Aneksijom ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, Ruska Federacija je preduzela korake koji su produbili umjesto da reše konflikt, i koji povećavaju kršenja ljudskih prava, i udaljavaju se od mira ka eskalaciji", kazao je Volkman.

On ističe da je svaka aneksija teritorije jedne države od strane druge države kršenje principa Povelje UN i međunarodnog prava.

Ukrajinski ambasador u UN u Ženevi, Jevhenija Filipenko, kaže da Kremlj ne uspijeva da ostvari plan da pokori Ukrajinu, zbog čega je Rusija zaprijetila upotrebom nuklearnog oružja, što je građane širom svijeta dovelo u stanje straha i neizvesnosti.

Uprkos svim prijetnjama, ona kaže da Ukrajina neće prestati da se bori dok ne oslobodi sve svoje teritorije a Rusija odgovara za svoje zločine.

Prvi sekretar u stalnoj misiji Rusije pri UN u Ženevi, Guzal Husanova, nazvala je izvještaj jednostranim i neizbalansiranim. Optužila je Kancelariju visokog komesara da nema hrabrost da prijavi ratne zločine koje su navodno počinili Ukrajinci.

XS
SM
MD
LG