Linkovi

Pred zasjedanje Generalne Skupštine UN-a


Sutra u New Yorku počinje redovno godišnje zasijedanje Generalne skupštine Ujedinjenih Naroda. Ove godine, po svemu sudeći, skup će biti održan pod tamnom sjenom sukoba u Siriji.

Dok se Ujedinjeni Narodi pripremaju da dočekaju svjetske lidere na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini Svjetske organizacije, sami lideri se pripremaju za razmatranje nastavljene finansijske krize u Evropi i oružanih sukoba u Africi i Siriji. Generalni sekretar UN Ban Ki-moon rekao je novinarima da će nasilje u Siriji - gdje je poginulo više od 20 hiljada ljudi, a milionima je potrebna humanitarna pomoć - zaokupljati najveći dio njegove pažnje tokom Generalne skupštine.


Ovog ću puta održati bilateralne sastanke sa više od 120 lidera. Sirija će biti u vrhu mog dnevnog reda. Vjerujem da će Sirija biti i najviše na umu svakog lidera. To znači da taj problem moramo najhitnije da rješavamo.

Vijeće Sigurnosti će u srijedu održati sastanak na visokom nivou sa Arapskom ligom, koji bi mogao da otvori put za raspravu o Siriji. Takodje, američka državna tajnica Hillary Clinton treba da predsjedava sastankom o sirijskoj humanitarnoj situaciji.
Ipak, analitičar Jeffrey Laurenti, iz istraživačke organizacije Fondacija CENTURY u New Yorku, kaže da uprkos velikoj pažnji ne očekuje da će iz tih sastanaka proizaći nešto posebno važno.

Biće mnogo govora u kojima će se pominjati Sirija, ali će tu biti veoma malo riječi o tome što se sa tim u vezi radi. To je kao vrijeme - svi pričaju o tome, ali niko ništa ne radi.

Na sastanku pet stalnih članica Vijeća Sigurnosti i Njemačke, takođe će biti riječi o nuklearnim ambicijama Irana. Učesnici će razmotriti najnovija iranska nuklearna dostignuća i odbijanje Teherana da odgovori na pitanja o prirodi svog nuklearnog programa, za koji tvrdi da je miroljubiv.


Kada počne generalna debata, američki predsjednik Barack Obama
će biti među govornicima koji će izazvati glavno interesovanje. Analitičar Jeffrey Laurenti kaže da očekuje da Obama svoj govor usmjeri prema američkoj publici.


On će morati da posveti pažnju glavnim temama koje u pogledu pažnje javnosti u ovom trenutku okupiraju američki politički prostor - Siriji, Iranu i uvjeravanju Izraelaca i njihovih pristalica u Sjedinjenim Državama da ih neće napustiti, kao što ga optužuju njegovi protivnici.

Mnogi će takodje pomno slušati govore lidera sa Srednjeg Istoka - uključujući i novog egipatskog predsjednika Mohammeda Morsija. Ali osim svjetskih kriza, jedna uspješna priča će, po svemu sudeći, privući veliku pažnju - burmanski prelazak na demokratiju i dolazak njenog predsjednika, Theina Seina, na godišnju debatu. Ali eksperti kažu da bi posjeta Njujorku burmanskog borca za demokraciju, Aung San Suu Kyi, mogla odvući pažnju od posjete Theina Seina.
XS
SM
MD
LG