Linkovi

Generalni sekretar UN kritikuje 'grotesknu pohlepu' naftnih i gasnih kompanija


U.N. Secretary-General Antonio Guterres attends a press conference introducing the third report of the Global Crisis Response Group, examining the impact of the war in Ukraine on food, fuel, and finance, at U.N. headquarters in New York, Aug. 3, 2022.
U.N. Secretary-General Antonio Guterres attends a press conference introducing the third report of the Global Crisis Response Group, examining the impact of the war in Ukraine on food, fuel, and finance, at U.N. headquarters in New York, Aug. 3, 2022.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je naftne i gasne kompanije da se suoče sa posebnim porezima.

Njegovi komentari dolaze dok rastuće cijene energije izazvane ratom u Ukrajini podižu profit industrije na nove maksimume. Gutereš je rekao da je "nemoralno" da kompanije profitiraju od krize.

Ruska invazija na Ukrajinu koja traje od februara pogoršala je globalnu nestašicu nafte i gasa, ometajući pristup nafti i gasu iz Rusije – glavnog snabdijevača – i podižući cijene. Dok se domaćinstva bore sa većim računima za energiju, kompanije ubiru profit.

Zajedno, četiri najveće energetske kompanije - Exxon, Chevron, Shell i TotalEnergies - zaradile su skoro 51 milijardu dolara u poslednjem kvartalu - skoro duplo više nego u istom periodu prošle godine.

"Ova groteskna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najugroženije ljude, dok uništava naš jedini zajednički dom", rekao je Gutereš. "Pozivam sve vlade da oporezuju ove prekomjerne profite i iskoriste sredstva da podrže najugroženije ljude u ovim teškim vremenima", rekao je on, prenosi BBC.

Prošlog meseca Ujedinjeno Kraljevstvo je odobrilo 25 odsto "poreza na neočekivane prihode" energetskim firmama, jednokratni porez za koji vlada kaže da će prikupiti oko 25 milijardi funti da bi se nadoknadili računi domaćinstava za energiju, koji su naglo porasli. Neke druge zemlje, poput Italije, uvele su slične mjere.

Međutim, francuski zakonodavci su nedavno odbacili takav potez, a u SAD ima malo političkog zamaha, uprkos prijedlogu o vanrednom porezu od nekih članova Kongresa.

Gutereš je upozorio da će visoke cijene energije imati široke posljedice, jer se domaćinstva i vlade širom svijeta hvataju ukoštac sa pritiskom. "Mnoge zemlje u razvoju – koje se dave u dugovima, bez pristupa finansijama i bore se da se oporave od pandemije COVID-19 – mogle bi da pređu ivicu", rekao je on.

"Već vidimo znake upozorenja talasa ekonomskih, društvenih i političkih preokreta koji neće ostaviti nijednu zemlju netaknutom", upozorio je generalni sekretar UN.

XS
SM
MD
LG