Linkovi

Zabrinjavajući rast cijena hrane


Zabrinjavajući rast cijena hrane
Zabrinjavajući rast cijena hrane

Cijene žita su za godinu dana povećane za 60 procenata, a kukuruza, koji je glavni sastojak u proizvodnji biogoriva, čak za 93 procenta.

Iz Ujedinjenih Naroda upozoravaju da na globalnom nivou cijene hrane alarmantno rastu. Prema podacima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, FAO, cijene osnovnih namirnica kao što su žitarice, meso i mlječni proizvodi su u neprekidnom porastu u posljednjih osam mjeseci i u februaru su dostigle novi rekord. Iz agencije upozoravaju da bi cijene mogle nastaviti da rastu zbog nemira na Srednjem Istoku i Sjevernoj Africi.

Cijene hrane su na najvećem nivo od kako je FAO prije dvije decenije počeo da ih prati. Ekonomista za oblast žitarica u toj agenciji UN-a, Abdolreza Abbassian kaže da bi cijene ključnih prehrambenih proizvoda kao što su žito, meso i mlječni proizvodi mogle nastaviti da rastu do juna:

Abdolreza Abbassian, ekonomista u Agenciji UN za hranu i poljoprivredu, FAO
Abdolreza Abbassian, ekonomista u Agenciji UN za hranu i poljoprivredu, FAO

"Mi smo još uvijek na istorijskom vrhuncu. U februaru su cijene nažalost dodatno porasle, tako da bez obzira da li to računate na relanoj osnovi, umanjeno za inflaciju, ili nominalno - cijene hrane, koje su mjera medjunarodnih cijena za osnovne prehrambene artikle, su dostigle novi rekord."

Visoke cijene hrane su bile medju ključnim pokretačima protesta u Egiptu i Tunisu. Ali Abbassian kaže da bi veće cijene nafte, zbog nemira u Libiji mogle sadašnje stanje dodatno pogoršati:

"Jedna od ključnih veza izmedju cijena energije i hrane je biogorivo - kada je nafta jako skupa, podstiče se na veću proizvodnju biogoriva, a to znači korištenje više žitarica za njegovu proizvodnju."

Ekonomisti kažu da se upravo to dešavalo 2007 i 2008, kada su visoke cijene nafte dovele do veće potražnje za biogorivom kao što je etanol.

Pumpa sa bigorivom, etanol
Pumpa sa bigorivom, etanol

Iz medjunarodne organizacije za pomoć - Oxfam kažu da milioni ljudi širom svijeta zapadaju u siromaštvo jer ne mogu platiti za osnovne prehrambene namirnice, i od medjunarodne zajednice traže da suzbiju spekulacije o cijenama nafte i smanje zahtijeve za biogorivom.

Dok se to ne desi, Abbassian upozorava da će cijene nastaviti da rastu:

"Očito što duže cijene nafte ostanu visoke, sve više će se odražavati na cijene žitarica, posebno u predstojećim sedmicama i mjesecima."

Abbassian kaže da je ključna razlika izmedju sadašnje situacije i krize sa hranom 2008. u tome što su cijene riže, osnovne ishrane za polovinu svjetske populacije, od prošle godine porasle za manje od 4 procenta.

Medjutim, cijene žita su za godinu dana povećane za 60 procenata, a kukuruza, koji je glavni sastojak u proizvodnji biogoriva, čak za 93 procenta.

XS
SM
MD
LG