Linkovi

Na marginama Generalne Skupštine UN-a i skup o nezaraznim bolestima


Istraživanja u polju liječenja raka stalno napreduju, ali kraja, čini se, kao da nema...
Istraživanja u polju liječenja raka stalno napreduju, ali kraja, čini se, kao da nema...

Za mnoge je ovo bio izuzetno važan trenutak, jer se u svojjim zajednicama bore boljim traženjem lijeka raku, dijabetesu, i bolestima pluća

Sefovi država i vlada su se prošle sedmice okupili u Ujedienjenim Narodima kako bi se ,izmedju ostaloga, pozabavili i prijetnjama koje donose nezarazne bolesti širom svijeta. Jedna od njih je rak. Svi oni koji su se na bilo koji način suočili sa tom bolešću, smatraju da je to trebalo davno da se desi.

Ujedinene nacije smatraju da ovo kritičan momenat, te da nedostatak djelovanja u pravcu borbe protiv nezaraznih bolesti može biti prijetnja svjetskom razvoju. Margaret Chan je Direktor Svjetske zdravstvene organizacije, i ona kaže:

Imate moć da osigurate da je razvoj na dobrom putu. Sada već moramo djelovati sa osjećajem urgentnosti.

U kategoriji nezaraznih bolesti se nalaze i dijabetes, rak, kardiovaskularne i hronična oboljenja disajnih puteva. Za John-a Seffrina, izvršnog direktora Američkog udruženja za borbu protiv raka, ovo je bio istorijski momenat. Objašnjava i zašto:

Bilo je i drugih pitanja kojima smo se bavili, ali je najveći interes bio za nezarazne bolesti. To je takodjer i priznanja da ukoliko ne budemo intervenisali sada, imaćemo nepovoljne posljedice. Kumulativni ekonomski gubici u narednih nekoliko godina mogu biti i do 47 hiljada milijardi.

To su ogromni generalni gubici koji se sastoje od miliona individualnih gubitaka. Takve priče postoje u cijelom svijetu. Seffrin je, na primjer, izgubio baku koja je umrla od raka debelog crijeva dok mu je majka umrla od leukemije. Žena mu je preživjela rak dojke.

Dolazi joj sedma godišnjica posije bolesti. To joj je novi sedmi rodjendan. Ona nije umrla od raka dojke jer je otkriven u ranom stadiju.

Vera Golik je New York došla iz Brazila. Ovo je bila prilika da predstavi projekat koji joj je prirastao srcu. Izložba fotografija čiji je autor njen muž, na kojima su preživjeli raka dojke, pokazuje koliko je bitan ljudski dodir u liječenju raka u svakoj fazi. Na pitanje šta je njena inspriacija Vera odgovara:

U istoj sedmici sam saznala da mi i brat i sestra imaju rak. Brat je imao limfomu, a sestra rak dojke. Nekoliko mjeseci kasnije i majka mi je dobila rak.

Iako je bilo strašno, vera kaže da je podrška obitelji i prijatelja bila od neizmjerne pomoći.


Zagrlite ih, nazovite ih, budite pored njih. I oni znaju da se borimo zajedno i da ćemo pobijediti. Pobjeda nije ne umrijeti, jer ćemo svi umrijeti jednog dana, nego kako taj put proći kao borci.

Trideset šest miliona ljudi je 2008. godine umrlo od nezaraznih bolesti. 200 000 je u Brazilu umrlo od raka, oko 25000 u Njemačkoj je umrlo od dijabetisa, 3,2 miliona Kineza je je umrlo od kardiovaskularnih bolesti, dok je 108 000 Etiopljana umrlo od bolesti disajnih puteva, i ova lista se nastavlja...

Deklaracija Ujedinjenih nacija o hroničnim bolestima je uspostavila novu agendu u borbi da se ovi brojevi smanje.

XS
SM
MD
LG