Linkovi

Vijeće sigurnosti UN: Cjelovitost BiH neupitna


S ozbirom na kompleksnost stanja koje traje prisustvo vojne misije EU u BiH je i dalje od velike važnosti, istakao danas Valentin Intzko.

Tema današnjeg dvosatnog zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda bila je Bosna i Hercegovina. Povod, trinaesti po redu izvještaj Valentina Inzka, aktualnog Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH. Da podsjetimo visoki predstavnici su, u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti, svakih šest mjeseci od 1996. godine do danas podnosili i ukupno podnijeli 47 izvještaja u stanju u Bosni i Hercegovini i političkim, ekonomskim i društvenim kretanjima u zemlji. Sadašnji izvještaj gospodina Inzka obuhvatio je period od polovine oktobra prošle do polovine aprila ove godine i veoma je icrpan. U raspravi koja je slijedila nakon izlaganja Visokog predstavnika, zapravo kratkog sumiranja ključnih ocjena sadržanih u izvještaju, govorili su predstavnici svih 17 zemalja, članica Vijeća sigurnosti, šef delegacije Evropske unije u Ujedinjenim narodima, te ambasadori Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Iz uvoda u vrlo detaljan i sveobuhvatan izvještaj koji je dostavljen Vijeću sigurnosti, ali zbog dužine nije čitan na današnjoj sjednici, izdvajamo dvije ocjene Visokog predstavnika Valentina Inzka.

Prva - Bosna i Hercegovina, kao što je to naglašavano i u prethodnim izvještajima, od 2006. godine nazaduje, a njeni građani uzaludno očekuju mnogo više od političara za koje glasaju.

Druga - s ozbirom na kompleksnost stanja koje traje prisustvo vojne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini je i dalje od velike važnosti.

Obraćajući se članovima Vijeća sigurnosti, gospodin Inzko je posjetio da je ova godina dvadesta godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici. Uz optimizam vezan za formiranje državne i entiteskih vlada i usvajanje i potpisivanje Deklaracije Predsjedništva Bosne i Hercegovine čime su otvorena vrata primjeni sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji Visoki predstavnik je upozorio:

"Moram biti iskren prema vama - pojedini političari slijede negativan i opasan put i više negativnih zbivanja i događanja u posljednjih šest mjeseci predstavljaju izazov mirovnom sporazumu. Od posebne brige je deklaracija koju je 17. aprila usvojila Narodna skuština Republike Srpske kojom se direktno izaziva autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Drugi primjer je Deklaracija vladajuće stranke u Republici Srpskoj od 25. aprila. Mada je to stranački dokument bez zvanične, službene vrijednosti, ipak sam zabrinut prijetnjom, sadržanoj u toj deklaraciji, o održavanju referenduma o neovisnosti Republike Srpske 2018. godine."

Evropska unija je posljednjih mjeseci dala nove podsticaje Bosni i Hercegovini, pružila nove prilike, podsjetio je gospodin Intzko i dodao:

"Napredak će zahtijevati konkretne rezultate. Neke od reformi će biti teške, ali će pružiti nove mogućnosti i zemlji i njenim građanima. Posebno bitno je stvaranje uslova za nova zapošljavanja, poboljšanje funkcionalnosti svih institucija, dosljedno provođenje zakona, pogotvo kada je riječ o borbi protiv kriminala i korupcije."

Gospodin Intzko je posebno naglasio da je iscrtavanje granica Bosne i Hercegovine daleko iza sadašnjeg trenutka, da su nastojanja da se zemlja dijeli i razdvaja propale strategije poražene prije 20 godina, da je cjelovitost, mir i suživot jedina obećavajuća budućnost države, posebno za mlade, sada nezaposlene i sve češće putnike u druge zemlje sa kartom u jednom pravcu.

Uz ocjene da su Bosni i Hercegovini prijeko potrebne ekonomske reforme, nova radna mjesta, članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, predstavnici Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Španije, Jordana, Venecuele, Malezije i svih drugih, šef delegacije Evropske unije i ambasadori Hrvatske i Srbije istakli su da je teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine neupitan, da Vijeće sigurnosti. Ujedinjeni narodi, Evropska unija i susjedne zemlje neće podržati nikakve pokušaje prekrajanja granica.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima Mirsada Čolaković zahvalila se na podršci cjelovitosti zemlje koju predstavlja i spremnosti međunarodne zajednice, posebno Evropske unije, da snažno i ekonomski i politički podstiču dalji razvoj BiH.

Vijeće sigurnosti UN: Cjelovitost BiH neupitna
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

XS
SM
MD
LG