Linkovi

UN apeluju na humanitarno primirje u Libiji


Pripadnici Libijske nacionalne armije (LNA), pod komandom Kalifa Haftara, idu iz Bengazija kako bi pojačali trupe koje napreduju ka Tripoliju, u Bengaziju, Libija, 7. aprila 2019.
Pripadnici Libijske nacionalne armije (LNA), pod komandom Kalifa Haftara, idu iz Bengazija kako bi pojačali trupe koje napreduju ka Tripoliju, u Bengaziju, Libija, 7. aprila 2019.

Ujedinjene nacije izdale su "hitni apel" za uvođenje dvočasovnog prekida vatre u predgrađima Tripolija, kako bi se evakuisali civili i oni koji su ranjeni, dok se snage lojalne vojnom komandantu, generalu Kalifa Haftaru, nastavljaju pritisak sa ciljem zauzimanja glavnog grada.

Premijer Libije Fajez Saraj, koga podržavaju Ujedinjene nacije, nazvao je akciju Haftara kao pokušaj puča. Haftar i njegove snage su, čini se, zauzele teritoriju na obodima glavnog grada, ali Saraj tvrdi da su vladine snage pripravne da im se suprotstave.

UNSMIL, misija UN u Libiji, zatražila je od svih strana u oblasti da poštuju dvočasovno humanitarno primirje.

U isčekivanju nasilja, Sjedinjene Države povukle su vojni kongingent izvan Tripolija.

"Bezbjednsna realnost na terenu u Libiji zaoštrava se po pitanju kompleksnosti i nepredvidivosti", rekao je marinski general Tomas Valhauzer, čelnik Afričke komande snaga SAD.

SAD su zadržale mali broj vojnika u Libiji kako bi obezbijedili podršku za diplomatske misije i antiterorističke aktivnosti i kako bi unaprjiedili regionalnu bezbjednost.

Arapski mediji objavili su video u kome se vide Haftarove snage kako prolaze kroz kapije sada zatvorenog međunarodnog aerodroma u Tripoliju, prije nego što su zauzeli položaje ispred zgrade sa terminalima duž aerodromske piste. Čini se da nisu naišli ni na kakav otpor.

Arapski mediji takođe su prikazali stanovnike u četvrtima u blizini glavnog grada kako pozdravljaju Haftarove snage dok ulaze. Saudijska TV al-Arabija javila je da su Haftarove snage ušle u oblast glavnog grada, Halat al-Fargan. Glas Amerike nije mogao da dobije nezavisnu potvrdu ove informacije.

Arhiva - Libijski komandant Kalifa Haftar na bezbednosnoj konferenciji u Bengaziju, Libija, 14. oktobra 2017.
Arhiva - Libijski komandant Kalifa Haftar na bezbednosnoj konferenciji u Bengaziju, Libija, 14. oktobra 2017.

Tenzije u regionu navele su Afričku komandu SAD (AFRICOM) da relocira neke od svojih snaga iz Libije. Ali AFRICOM, koji obezbjeđuje vojnu podršku diplomatskim misijama i antiterorističkim aktivnostima u Libiji, kaže da ostaje predan bezbjednosti i stabilnoj državi i da će "procijeniti izvodljivost obnavljanja američkog vojnog prisustva, kao odgovarajućeg".

Državni sekretar SAD Mike Pompeo pozvao je na trenutno zaustavljanje svakog napredovanja Haftarovih snaga i rekoa da sve uključene snage "imaju odgovornost da hitno deeskaliraju situaciju".

Kontrola nad četiri grada

Haftarov vojni portparol, pukovnik Ahmad Almismari, rekao je na konferenciji za novinare u subotu popodne da snage pod Haftarovom kontrolom zauzimaju teritorije.

On je rekao da Haftarove snage kontrolišu gradove Garjan, Jendouba, Kasr al-Bešir i Suvani. On je rekao da je 14 vojnika koji su se borili sa libijskom vojskom poginulo u borbama.

Portparol je rekao da su vazdušne snage lojalne Haftaru preuzele najmanje četiri napada u blizini vojne ispostave Bab al-Azizija u blizini glavnog grada, ali da nije bilo žrtava. Rekao je, međtuim, da su avioni iz obližnjeg grada Misrata, koji se suprostavljaju Haftaru, ubili veći broj civila u napadu na grad Garijan, koji sada kontroliše Haftar.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG