Linkovi

UN agencija: Cijene hrane u padu 11 mjeseci za redom


Agencija za hranu Ujedinjenih nacija navodi kako indeks cijana hrane pada 11 mjeseci za redom i trenutno je na 19 posto manji od rekordno visokog indeksa prošlog marta nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Indeks cijena Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), koja prati prehrambene proizvode kojima se u svijetu najviše trguje, u prosjeku je prošlog mjeseca iznosio 129,8 bodova u odnosu na 130,6 u januaru, objavila je agencija u petak, 3. marta. Bilo je to najniže očitovanje od septembra 2021.

U mjesečnom ažuriranju navodi se da je pad indeksa odraz nižih cijena biljnih ulja i mliječnih proizvoda, što je više nego nadoknadilo naglo povećanje cijena šećera.

FAO indeks cijena žitarica pao je za marginalnih 0,1 posto na mjesečnoj razini u februaru, uz marginalni rast cijena pšenice koji je neutralizovan nižim cijenama riže.

Biljna ulja su pala za 3,2 posto, a mliječni proizvodi za 2,7 posto, dok je šećer porastao za 6,9 posto na šestogodišnji maksimum uglavnom zbog manje proizvodnje u Indiji.

U drugom izvještaju o ponudi i potražnji žitarica, FAO je objavio prvu preliminarnu prognozu za globalnu proizvodnju pšenice u 2023., s godišnjim padom na 784 miliona tona, iako bi usjev i dalje bio drugi najveći u istoriji.

"U Ukrajini su ozbiljna finansijska ograničenja, oštećenja infrastrukture i ometan pristup poljima u dijelovima zemlje rezultirali procijenjenim 40 posto godišnjim smanjenjem područja usjeva pšenice 2023., a očekuje se znatno ispodprosječna proizvodnja pšenice 2023. godine", saopštila je FAO.

Pad je djelimično nadoknađen očekivanim porastom proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama na 51 milion tona, s visokim cijenama koje su dovele do povećanja sjetve pšenice na najviši nivo od 2015.

FAO je povećao prognozu svjetske proizvodnje žitarica u 2022. za devet miliona tona na 2,77 milijardi tona, iako bi to i dalje bilo 1,3 posto niže u odnosu na prethodnu godinu.

U izvještaju se navodi da se većina revizije naviše odnosi na rižu, s poboljšanim izgledima za proizvodnju u Indiji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG