Linkovi

Umro Robert Byrd - američki senator s najdužim stažom


Devedeset dvogodišnji senator po prvi put je izabran u Zastupnički dom Kongresa 1952. godine, a u Senat 1958. - posljednjih godina bio je narušenog zdravlja, međutim, zadržao je reputaciju senatora koji uspješno osigurava milijune dolara saveznog novca za državu koju je zastupao

Senator s najdužim stažom u američkom Senatu Robert Byrd umro je noćas u jednoj bolnici pokraj Washingtona. Devedeset dvogodišnji demokrat iz savezne države West Virginije nalazio se u bolnici od prošlog tjedna, a njegov glasnogovornik je izjavio da je preminuo u 3 sata ujutro po lokalnom vremenu. U početku se činilo kao da pati od premorenosti i dehidracije, međutim, došlo je i do drugih medicinskih problema. Robert Byrd je po prvi put izabran u Zastupnički dom Kongresa 1952. godine, a u Senat 1958. Posljednjih godina bio je narušenog zdravlja, međutim, zadržao je reputaciju senatora koji uspješno osigurava milijune dolara saveznog novca za državu koju je zastupao.

Pokojni senator bio je entuzijastični pristaša predsjednika Obama u predsjedničkoj utrci 2008. godine. Govorio je kako se srami svojih ranijih stavova o rasnom pitanju, u što je uključeno i njegovoj članstvo u bjelačkoj supremacističkoj organizaciji Ku Klux Klan u mladosti. Pokojni senator Byrd također je požalio svoje protivljenje zakonskim mjerama o građanskim pravima američkih crnaca šezdesetih godina prošlog stoljeća.

XS
SM
MD
LG