Linkovi

Umro Nelson Mandela


Legendarni vođa pokreta borbe aparthejda i prvi tamnoputi predsjednik Južne Afrike Nelson Mandela preminuo je u svojoj kući Johanesburgu, u 96. godini.

Vijest o njegovoj smrti saopštio je predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma.

Mandela je proveo skoro tri decenije u zatvoru zbog svoje uloge u borbi protiv okončanja vladavine manjinskih bijelaca i zvanične diskriminacije protiv crnaca u toj zemlji.

Pošto je oslobođen, posato je simbol mira i pomirenja i dobio Nobelovu nagradu za mir 1993. Već iduće godine postao je predsjednik svoje zemlje.

Mandela će biti sahranjen uz najveće državne počasti, a predsjednik Zuma naredio je da se zastave spuste na pola koplja od sjutra do sahrane.

Svijet u žalosti

Povodom Mandeline smrti odmah su se oglasili brojni svjetski lideri. Predsjednik SAD Barak Obama je u obraćanju iz Bijele kuće kazao kako je Mendela živio za ideale slobode i mira te kako je učinio više nego što se se od bilo kog čovjeka moglo očekivati.

"Izgubili smo jednog od najuticajnijih, najhrabrijih i izuzetno dobrih ljudi ovog vremena", poručio je Obama.

Generalni sekretar UN, Ban Ki-mun, kazao je kako je Mandela bio inspiracija cijelom svijetu.

Oglasili su se i evropski lideri, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj koji je pozvao da se sjećanje na Mandelu iskaže kroz privrženost demokratiji i njenim vrijednostima.

Za britanskog premijera Dejvida Kamerona, Nelson Mandela je - kako je objavio na Twitteru, bio "heroj našeg vremena".

Saučeće povodom Mandeline smrti izrazili su i bivši američki predsjednik Džordž Buš i Frederik de Klerk, bijeli predsjednik Južnoafričke republike koji je svojevremeno naredio oslobađanje Mandele iz zatvora.

XS
SM
MD
LG