Linkovi

Umro bivši francuski predsjednik Jacques Chirac


Jacques Chirac
Jacques Chirac

Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac (Žak Širak), koji je vodio Francusku od 1995. do 2007., umro je u 86. godini, objavio je AFP.

Chirac je bio gradonačelnik Pariza od 1977. do 1995. godine, prije nego što je postao predsjednik države. Na čelu države je bio 12 godina.

Jedna od njegovih velikih političkih reformi bila je da se predsjednički mandat skrati sa sedam na pet godina.

Protiv njega je 2009. godine otvorena istraga zbog otvaranja fiktivnih radnih mjesta kako bi novcem grada Pariza plaćao svoje kampanje.

Pitanja vezana za razne nepravilnosti tokom Chiracovog 18-godišnjeg mandata gradonačelnika Pariza pokrenuta su još 1999. godine, ali istraga nije mogla započeti ranije jer po francuskom ustavu predsjednik države uživa imunitet.

U decembru 2011. proglašen je krivim za pronevjeru javnog novca i uslovno je osuđen na dvije godine zatvora.

Presudom pariskog suda, Jacques Chirac je postao prvi osuđeni francuski predsjednik, nakon nacističkog saradnika, maršala Philippea Petaina (Filip Peten) 1945.

Chirac je kao prvi čovjek Francukse učestvovao u potpisivanju Dejtonskog mirnovnog sporazuma u Parizu čime se okončan rat u Bosni i Hercegovini.

On je 14. decembra 1995. godine bio među potpisnicima i svjedocima potpisivanja sporazuma.

Pored njega, svjedočio je španski premijer Felipe Gonzalez, a potpisnici su u ime svojih država bili i američki predsjednik Bill Clinton (Bil Klinton), britanski premijer John Major (Džon Mejdžor), njemački kancelar Helmut Kohl (Kol) i ruski premijer Viktor Černomirdin (Chernomyrdin).

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG