Linkovi

U 56. godini umrla Sinead O'Connor


Sinead O'Connor
Sinead O'Connor

Irska pjevačica Sinead O'Connor, poznata po tome što je bila na prvom mjestu svjetskih top-lista s pjesmom "Nothing Compares 2 U" iz 1990. godine, umrla je u 56. godini, citirala je irska nacionalna televizija RTE njenu porodicu u srijedu.

"Sa velikom tugom objavljujemo smrt naše voljene Sinead. Njena porodica i prijatelji su shrvani i zatražili su privatnost u ovom veoma teškom trenutku", navodi RTE izjavu pjevačicine porodice.

Drska i otvorena - njena obrijana glava, bolan izraz lica i bezoblična garderoba direktan su izazov odavno preovlađujućim shvatanjima ženstvenosti i seksualnosti u popularnoj kulturi - O'Conor je promijenila sliku o ženama u muzici ranih 1990-ih.

Osvojila je globalnu muzičku scenu početkom decenije svojom očaravajućom verzijom pjesme koju je originalno napisao Prince, okrenuta direktno u kameru za muzički spot koji je naknadno pregledan skoro 400 miliona puta na YouTubeu.

Poznata koliko po svojim otvorenim stavovima o religiji, seksu, feminizmu i ratu, tako i po svojoj muzici, u nekim će je krugovima ostati zapamćena po tome što je pocijepala fotografiju pape Ivana Pavla II tokom televizijskog nastupa u emisiji "Saturday Night Live".

"Svi žele pop zvijezdu, vidiš?" napisala je u svojim memoarima "Rememberings" iz 2021. "Ali ja sam protestantska pjevačica. Samo sam imala šta da skinem sa grudi. Nisam imala želju za slavom."

O'Connor je prešla na islam 2018. godine i promijenila ime u Shuhada Sadaqat, iako je nastavila nastupati pod imenom Sinead O'Connor.

"Njena muzika je bila voljena širom svijeta, a njen talenat je bio neuporediv", objavio je irski premijer Leo Varadkar na platformi za razmjenu poruka X, ranije poznatoj kao Twitter, podijelivši svoje saučešće sa "svima koji su voljeli njenu muziku".

XS
SM
MD
LG