Linkovi

Umjetnička galerija BiH: Nakon 65 godina vrata zatvorena


Od danas.... "not open for public...."
Od danas.... "not open for public...."

U najkraćem, 1. septembar 2011. godine je datum je koji nikako ne bi trebalo pamtiti. U historiju Umjetničke galerije ulazi kao datum, ne po tome što je u toj galeriji postavljena neka svjetska poznata izložba, nego po tome što od danas zatvara vrata za javnost.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine je najstarija je bosanskohercegovačka institucija koja se bavi likovnom umjetnošću. Danas čuva vise od 6.000 umjetničkih djela. Bez obzira na na tu i mnoge druge činjenice koje svjedoče o njenom značaju tokom i nakon 65 godina neprekidnog rada ispred prepunih zidova umjetničke galerije BiH, nažalost, nema posjetilaca koji bi se divili brojnim umjetničkim djelima izloženim u njenim prostorima.

Zašto jedna takva institucija propada?

Godišnje je potrebno 400.000 maraka da bi mogla funkcionisati, a dobija samo 150.000. Kada se izračuna potrebno i dobiveno lako je shvatiti zbog čega uposlenici Umjetničke Galerije BiH, pored ostalog, nisu vidjeli platu na računu od januara mjeseca. Galerija i oni došli su do kraja slijepe ulice. Jednostvno više ne postoji mogućnost za daljni rad.

Pomak ka rješavanju problema jeste i sastanak predstavnika Galerije sa ministrom kulture i sporta FBiH Salmirom Kaplanom i predstavnikom Skupštine BiH Denisom Bećirovićem. Ministar Kaplan je obećao hitnu pomoć u ukupnom iznosu od 300.000 KM za ovu godinu.

Do tada, u najkraćem, 1. septembar 2011. godine je datum je koji nikako ne bi trebalo pamtiti. U historiju Umjetničke galerije ulazi kao datum, ne po tome što je u toj galeriji postavljena neka svjetska poznata izložba, nego po tome od danas zatvara vrata za javnost.

Napomena: Uz ovaj tekst, možete vidjeti i kompletan video-izvještaj sa izjavama Maje Abdomerović, kustosice Umjetničke Galerije i istaknutog bosanskohercegovačkog reditelja Harisa Pašovića.

XS
SM
MD
LG