Linkovi

Zakonima o umjetnoj inteligenciji Evropa postavlja mjerila za ostatak svijeta


EU Europe AI
EU Europe AI

Značajna evropska pravila o umjetnoj inteligenciji stupit će na snagu sljedećeg mjeseca nakon što su zemlje EU u utorak podržale politički dogovor postignut u decembru, postavljajući potencijalno globalno mjerilo za tehnologiju koja se koristi u poslovanju i svakodnevnom životu.

Zakon Evropske unije o umjetnoj inteligenciji sveobuhvatniji je od pristupa lakog dobrovoljnog poštivanja propisa Sjedinjenih Država, dok kineski pristup ima za cilj održavanje društvene stabilnosti i državne kontrole.

Glasanje zemalja EU uslijedilo je dva mjeseca nakon što su zakonodavci EU podržali zakon o umjetnoj inteligenciji koji je izradila Evropska komisija 2021. godine nakon što su unijeli niz ključnih izmjena.

Zabrinutost da AI doprinosi dezinformacijama, lažnim vijestima i materijalima zaštićenim autorskim pravima, intenzivirala se širom svijeta posljednjih mjeseci usred rastuće popularnosti generativnih AI sistema kao što je Microsoft, OpenAI ChatGPT i Google chatbot Gemini.

"Ovaj značajan zakon, prvi te vrste u svijetu, rješava globalni tehnološki izazov koji također stvara mogućnosti za naša društva i ekonomije", rekao je belgijski ministar za digitalizaciju Mathieu Michel u izjavi.

"Sa Zakonom o umjetnoj inteligenciji, Europa naglašava važnost povjerenja, transparentnosti i odgovornosti kada se radi o novim tehnologijama, dok istovremeno osigurava da ova tehnologija koja se brzo mijenja može procvjetati i potaknuti europske inovacije", rekao je.

Zakon o vještačkoj inteligenciji nameće stroge obaveze transparentnosti visokorizičnim sistemima vještačke inteligencije, dok će takvi zahtjevi za AI modele opšte namjene biti lakši.

Ograničava vladinu upotrebu biometrijskog nadzora u realnom vremenu u javnim prostorima na slučajeve određenih zločina, sprječavanje terorističkih napada i potragu za osobama osumnjičenim za najteže zločine.

Novi zakon će imati uticaja izvan bloka od 27 zemalja, rekao je Patrick van Eecke iz advokatske firme Cooley.

"Zakon će imati globalni doseg. Kompanije izvan EU koje koriste podatke o klijentima EU u svojim AI platformama morat će se pridržavati. Druge zemlje i regije će vjerovatno koristiti Zakon o umjetnoj inteligenciji kao nacrt, baš kao što su to činile s GDPR-om", rekao je on, pozivajući se na pravila o privatnosti EU.

Dok će se novi zakon primjenjivati 2026. godine, zabrane korištenja umjetne inteligencije u društvenom bodovanju, prediktivnoj policiji i neciljanom skidanju slika lica s interneta ili CCTV snimaka stupit će na snagu za šest mjeseci nakon što nova uredba stupi na snagu.

Obaveze za AI modele opšte namjene će se primjenjivati nakon 12 mjeseci, a pravila za AI sisteme ugrađene u regulirane proizvode za 36 mjeseci.

Kazne za prekršaje kreću se od 7,5 miliona eura ili 1,5% prometa do 35 miliona eura ili 7% globalnog prometa u zavisnosti od vrste prekršaja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG