Linkovi

EU u maratonskim pregovorima preko noći izbacuje značajna pravila za umjetnu inteligenciju


AI, Strojno učenje, Ruke robota i čovjeka dodiruju pozadinu mrežne veze velikih podataka.
AI, Strojno učenje, Ruke robota i čovjeka dodiruju pozadinu mrežne veze velikih podataka.

Zakonodavci i vlade EU i dalje su se prepirali u četvrtak oko nekoliko ključnih pitanja o značajnim pravilima koja regulišu umjetnu inteligenciju, rekla su dva izvora upoznata s tim, dok su se razgovori produžili kroz noć u drugi dan.

Dvije strane su se složile oko privremenog dogovora o tome kako regulirati brzorastuće generativne sisteme umjetne inteligencije kao što je ChatGPT u ranim jutarnjim satima u četvrtak, prevazilazeći jedan od najvećih kamena spoticanja za konačni dogovor, rekao je izvor za Reuters.

O drugom, korištenju AI u biometrijskom nadzoru i pristupu izvornom kodu tek treba raspravljati nakon 17 sati razgovora, rekla su dva izvora upoznata s tim. Oni su odbili da budu identifikovani jer su razgovori povjerljivi.

Vijeće Evropske unije je u četvrtak odgodilo konferenciju za novinare zakazanu za 07:00 GMT do daljnjeg kako se pregovori nastavljaju. Diskusija između vlada EU i zakonodavaca počela je u srijedu u 14:00 GMT.​

Usred napetih debata i frustracije zbog pokvarene mašine za piće, jedan od izvora je rekao da su delegati ostali bez hrane i kafe oko 02:00 GMT.

Zemlje EU i zakonodavci pokušavaju da finaliziraju detalje nacrta pravila koje je predložila Evropska komisija prije dvije godine, ali su se borili da održe korak s tehnologijom koja se brzo razvija. Zbog toga je bilo teško postići konsenzus.

Novi zakon mogao bi postati nacrt za druge vlade dok zemlje nastoje izraditi pravila za svoju industriju umjetne inteligencije, pružajući alternativu SAD-u' pristup laganom dodiru i privremena pravila Kine.

Dogovaranje privremenih uslova o osnovnim modelima, generativna AI kao što je OpenAI koja trenira na velikim skupovima podataka za obavljanje različitih zadataka, bio bi veliki korak.

Detalji o tome šta je dogovoreno nisu bili jasni. Četvrti izvor je rekao da još uvijek postoje aspekti koje treba razjasniti.

Ali kasni prijedlog Francuske, Njemačke i Italije da bi se proizvođači generativnih AI modela trebali samoregulirati, dodao je tačku neslaganja. Takav potez bi, međutim, koristio francuskoj AI kompaniji Mistral i njemačkoj Aleph Alpha.

Što se tiče biometrijskog nadzora, zakonodavci EU žele zabraniti korištenje umjetne inteligencije, ali vlade su tražile izuzetak za nacionalnu sigurnost, odbranu i vojne svrhe.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG