Linkovi

Umjesto zajamčenog rasta plaća, radnici General Motorsa pristali na udio u profitu


Pogon General Motorsa u mjestu Hamtramck, Michigan.
Pogon General Motorsa u mjestu Hamtramck, Michigan.

U sljedeće četiri godine, kako se očekuje, svaki bi radnik na račun razdiobe profita mogao dobiti između 12 i pol tisuća dolara i 25 tisuća dolara.

Članovi američkog sindikata automobilske industrije potvrdili su ugovor koji je njihov sindikat postigao s korporacijom General Motors.

Ugovor važi četiri godine i odnosi se na više od 48 tisuća zaposlenika te tvrtke. Mogao bi predstavljati presedan u nadolazećim sličnim pregovorima s upravama Forda i Chryslera. Za razliku od prijašnjih ugovora, ovaj se ne koncentrira na zajamčeni rast plaća. Radnici su pristali da im se umjesto toga isplaćuje dio zarađenog profita firme – koji je u ovom trenutku priličan, ali, naravno, ne postoje jamstva da će ga biti i u budućnosti.

Za takav je ugovor glasalo oko dvije trećine članova sindikata. U sljedeće četiri godine, kako se očekuje, radnici bi na račun razdiobe profita mogli dobiti između 12 i pol tisuća dolara i 25 tisuća dolara. Također, svi dobivaju bonus od pet tisuća dolara, na temelju potvrde ugovora između sindikata i uprave General Motorsa.

Prema ugovoru, firma treba uposliti još oko 6 tisuća i 400 novih radnika, no njihove će plaće biti manje od plaća već zaposlenih radnika general Motorsa.

Također, General Motors planira prijevremeno umiroviti oko 17 tisuća radnika kojima se nudi i do 75 tisuća dolara za raniji odlazak u mirovinu.

Prema nekim analizama, troškovi General Motorsa ovim bi ugovorom porasli za samo jedan posto.

Podsjetimo, General Motors je 2009. bankrotirao. No, potom je vlada Sjedinjenih Država reorganiziranom General Motorsu pomogla s gotovo 50 milijardi dolara kako bi nastavio proizvodnju. General Motors je državi vratio većinu te svote i sada ponovno ostvaruje profit. Prošle je godine on iznosio 4 milijarde i 700 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG