Linkovi

Umjesto povlačenja vojnika 2011. iz Afganistana, njihovo prerazmještanje?


Christian Science Monitor javlja da su vojni dužnosnici signalizirali da će nastaviti tražiti manevarski prostor u tome kako točno definirati „smanjenje broja vojnika“

Svojedobna objava američkog predsjednika Baracka Obame o početku povlačenja američkih snaga iz Afganistana u srpnju 2011. godine izazvala je veliku pozornost. No kako javlja Christian Science Monitor, vojni dužnosnici signalizirali su jučer da će nastaviti tražiti manevarski prostor u tome kako točno definirati „smanjenje broja vojnika“. Naime, umjesto jednostavnog upućivanja vojnika kući zapovjednici mogu dati vojnicima druge zadaće u toj ratom poharanoj zemlji. Na primjer, da rade kao instruktori za poduku afganistanskih snaga. Ili, pak, mogu biti prebačeni u neke druge, problematičnije dijelove zemlje. To su opcije koje je tijekom posjeta Washingtonu iznio glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen, javlja Christian Science Monitor.

Gradonačelnik Chicaga Richard Daley priopćio je pred novinarima da se neće kandidirati za još jedan gradonačelnički mandat. Ta je vijest, javlja više američkih dnevnika, izazvala izuzetno zanimanje u Bijeloj kući jer je predstojnik Ureda predsjednika Obame, Rahm Emanuel, odavno rekao da bi se želio kandidirati za gradonačelnika kad Richard Daley više ne bude voljan obnašati tu dužnost. Los Angeles Times javlja da je, upitan za komentar vijesti iz Chicaga, Rahm Emanuel kazao kako je iznenađen odlukom gradonačelnika Daleya, ali nije htio reći je li on zainteresiran za taj posao. Kako piše dnevnik iz Los Angelesa Emanuel ima dovoljno vremena za kandidaturu koja treba biti podnesena do 22. studenoga, a sastoji se od potpisa 12 tisuća i petsto građana. Povijesno gledano predstojnici Ureda predsjednika države ostaju na dužnosti dvije do tri godine prosječno. Izuzetak je bio Andrew Card, predstojnik Ureda predsjednika Georga Walkera Busha, koji je obnašao taj položaj pet godina, podsjeća Los Angeles Times.

Tužitelji savezne vlade podigli su optužbu protiv jednog bivšeg pripadnika oružanih snaga koji je, prema vlastitom priznanju, namjeravao ubiti predsjednika Obamu i bivšeg predsjednika Billa Clintona, izvještava USA Today. Osumnjičenik je 29-godišnji Robert Anthony Quinones koji je u ponedjeljak ujutro uzeo za taoce tri bolnička djelatnika u vojnoj bolnici u bazi Fort Stewart u saveznoj državi Georgia. Talačka kriza mirno je okončana nakon dva sata kad se napadač predao. Quinones, koji je služio u Iraku 2006. i 2007. godine optužen je za otmicu, napad smrtonosnim oružjem te prijetnje predsjedniku Obami i bivšem predsjedniku Billu Clintonu. Istražitelji su, među ostalim, u njegovoj kući pronašli 15 komada vatrenog oružja uključujući snajpere te knjige i DVD-ove o protokolima Tajne službe koja skrbi o sigurnosti predsjednika države.

XS
SM
MD
LG