Linkovi

Studentska ulična klinika pomaže beskućnicima


Student Street Clinic
Student Street Clinic
Studenti medicine u Kaliforniji stječu praksu i dobijaju pravo, životno iskustvo pružanjem pomoći beskućnicima Los Angelesa. Dok popunjavaju praznine u zdravstvenom sustavu, oni skupljaju i znanja o vlastitom budućem pozivu.

Trijaža je prva faza, hitna procjena potreba siromašnih i beskućnih u ovoj improviziranoj, tjednoj klinici na ulicama Hollywooda. Vode je studenti sa University of California, u Los Angelesu. Na druge dane, odnosno večeri, organiziraju slične klinike u drugim zajednicama.

Studenti dijele lijekove i izdaju čiste sokne ili naočale za čitanje onima kojima su one potrebne.

Jedna druga dobrotvorna organizacija preuzima brigu za zdravu prehranu pacijenata. Pomažu i studenti prava i oni koji se pripremaju za socijalne radnike, pomažu pacijentima u dobijanju dugoročne pomoći od vlade ili privatnih agencija.

Doktor Walter Coppenrath bio je ključan u osnivanju ove mobilne klinike prije 12 godina, kad je i sâm još bio student medicine. Pružanje te vrste zdravstvenih usluga, kaže on, jako je važno za populaciju siromašnih i beskućnika.

“Problem manje infekcije na stopalu može možda biti riješen promjenom sokni, ali ako nemate mogućnosti za pranje i kupanje, čiste sokne, to može dovesti do mnogo ozbiljnijih infekcija.”

Pacijent Charles Brownridge dolazi svaki tjedan, koliko za zdravstvene usluge toliko i za druženje.

“Sviđa mi se atmosfera, hrana, a pružaju i odlične zdravstvene usluge. Studenti uče, prakticiraju na nama. Dobro je biti s mladima, fini osjećaj, ugodna atmosfera.”

Usluge se pružaju onima koji ih ne mogu dobiti na drugim mjestima, kaže studentica medicine Steffanie Becerra.

Pruzanje osnovnih zdravstvenih usluga na ulicama Hollywooda
Pruzanje osnovnih zdravstvenih usluga na ulicama Hollywooda
“Vide u nama jedinu mogućnost unutar zdravstvenog sistema, jedino mjesto na kojemu mogu dobiti recepte. Imamo mnogo onih s hipertenzijom ili dijabetesom koji doista nemaju nikakvog drugog izbora nego doći ovamo; ne mogu sebi priuštiti lijekove na drugim mjestima.”

Mobilna klinika od koristi je i pacijentima i studentima, kaže budući liječnik Kevin Norris.

“Tretiramo svakoga kao pojedinca koji zaslužuje poštovanje, jer na tolike beskućnike, ovdje u Los Angelesu, gleda se s prezirom i nemarom.”

Jednom tjedno, barem, dodaje Norris, ti ljudi dobijaju pažnju i brigu koju i oni zaslužuju.
XS
SM
MD
LG