Linkovi

Razmatra se obnova putovanja u SAD, ali samo za vakcinisane


Potvrde o vakcinaciji koje se izdaju u SAD
Potvrde o vakcinaciji koje se izdaju u SAD

Bijela kuća je potvrdila da se razmatra da se od stranih posjetilaca zatraži potvrda o vakcinaciji, i na taj način se obnove međunarodna putovanja koja su stopirana ili podrazumijevaju restrikcije zbog pandemije.

Džef Zints, koordinator radne grupe Bijele kuće za COVID19, kazao je da ovakvu mogućnost trenutno razmatra nekoliko federalnih agencija.

U SAD, međutim, još ne postoji precizan plan kada bi mogle da se otvore za dolazak stranih turista, zbog širenja delta varijante.

Prve restrikcije Amerika je uvela na putovanja iz Kine u januaru 2020, a od tada su i mnoge zemlje u Evropi pod restrikcijama.

Dva otvorena pitanja u vezi sa potvrdama o vakcinaciji su koji bi se dokument smatrao validnim i da li bi se priznavale vakcine koje se ne koriste u SAD. U Americi su odobrene Pfizer, Moderna i Johnson&Johnson vakcina.

U suprotnosti sa restrikcijama iz Kine, Indije i Evrope, migrantima koji dolaze iz Meksika i kojih je sve više, ne traži se potvrda o vakcinaciji.

Prema navodima Vašington igzeminera, od 7.000 migranata koji su ušli u MekAlen u Teksasu, 1.500 je testirano pozitivno na koronavirus.

Međutim, kako piše The Washington Post, Bidenova administracija planira da vakciniše i migrante.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG