Linkovi

Ulazak Finske u NATO povećava rizik od sukoba, kaže ruski ministar odbrane


Pripremljeno mjesto za zastavu Finske ispred NATO sjedišta.
Pripremljeno mjesto za zastavu Finske ispred NATO sjedišta.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da pristupanje Finske vojnom savezu NATO i potez NATO-a da jača sopstvenu borbenu gotovost povećava rizik od sukoba.

Kremlj je istog dana objavio da će biti primoran da preduzme "kontramjere" kako bi osigurao bezbjednost Rusije kao odgovor na pristupanje Finske.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je potez Helsinkija da se pridruži bloku "zadiranjem" u bezbjednost Rusije i rekao da je struktura NATO neprijateljska prema Rusiji.

Šojgu je također rekao da su neki bjeloruski vojni avioni sada sposobni da nose nuklearne bojeve glave i da su raketni sistemi Iskander prebačeni u Bjelorusiju.

Ti sistemi bi mogli da se koriste za nošenje konvencionalnih ili nuklearnih projektila, navodi agencija Reuters.

Finska se u utorak pridružuje NATO savezu, nekoliko dana nakon što je Turska ratifikovala članstvo te nordijske zemlje i oslobodila joj put da postane 31. članica najvećeg vojnog saveza u svijetu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG