Linkovi

Ukrajinski novinari traže utočište na Kosovu


Prvi ukrajinski novinari stižu na Kosovo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Ukrajinska novinarka Ljudmila Makej stigla je u prijestolnicu Kosova u okviru programa kosovskih vlasti o prihvatu medijskih radnika Ukrajine koji su zbog rata bili prinuđeni da napuste zemlju.

Vlada Kosova obezbjedila je sredstva za boravak i rad 20 novinara kojima će u toj zemlji biti dozvoljeno da borave do šest mjeseci.

"Danas je opasno biti novinar u Ukrajini”, rekla je Makej, koja je u nedjelju doputovala na Kosovo. Kolegama novinarima i Vladi zahvalila se na gostoprimstvu i solidarnosti.

"Rad novinara u Ukrajini je postao veoma opasan, Rusi ubijaju sve, bez obzira na godine, pol ili profesiju. Više od 20 novinara ubijeno je u ruskim napadima od početka rata. Više od 25 mojih kolega su nestali u Mariupolju i o njima se ništa ne zna", rekla je Makej.

Novinarku Ljudmilu Makej u nedjelju je primio i premijer Kosova Aljbin Kurti.

"Čula sam za Kosovo, a i čitala sam o Kosovu dosta i ranije i shvatila sam da se narod ovdje ranije osjećao onako kako se mi sada osjećamo. Nisam do sada imala prilike da pišem o Kosovu, jer nisam imala kolege ovdje da bih mogla da dobijem tačne informacije", rekla je Makej.

Program Boravak novinara na Kosovu finansira Vlada Kosova sa 150.000 eura, a u saradnji sa Evropskim centrom za slobodu medija spovodi ga Udruženje novinara Kosova.

Predsjednik udruženja Džemailj Redža za Glas Amerike kaže da program ukrajinskim novinarima nudi mjesečnu platu, smještaj, obezbjeđivanje uslova rada, kurseve jezika i integraciju, a po potrebi i psiho-socijalnu pomoć.

"Gospođa Makej prva je novinarka od 20 novinara koji će doći na Kosovo veoma uskoro. Njihov program platila je Vlada Kosova. Mi ćemo im obezbjediti prostor da rade odavde. Također mnogi kosovski mediji su ponudili svoje prostorije za rad ukrajinskim novinarima. Mi vjerujemo da je ovo dobra prilika da oni nastave da rade svoj novinarski posao slobodno i bezbjedno", rekao je Redža.

Odabir novinara za dolazak na Kosovo vrši Evropska federacija novinara (EFJ) i Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF).

"Program će trajati šest mjeseci sa mogućnošću produženja u slučaju da se rat u Ukrajini nastavi. Broj novinara koji će moći da dođu je ograničen, ali u slučaju potrebe vidjećemo mogućnost proširenja programa", izjavila je Flutura Kusari iz Evropskog centra za slobodu medija.

Upravni odbor Radio-televizije Kosova ponudio je četiri radna mjesta za ukrajinske novinare. Javni servis Kosova će kako je saopšteno obezbjediti prostorije za rad i ugovor o radu na šest mjeseci.

XS
SM
MD
LG