Linkovi

Ukrajinci izveli napad na bazu ruske mornarice kod Novorosijska


Ruska pomorska baza u Novorosijsku
Ruska pomorska baza u Novorosijsku

Ukrajinske pomorske bespilotne letjelice napale su bazu ruske mornarice u blizini crnomorske luke Novorosijsk, glavnog čvorišta za ruski izvoz i oštetile ruski vojni brod, rekao je Reutersu izvor iz ukrajinske obavještajne službe.

"Ruski vojni brod Olenegorski Gornjak oštećen je tokom napada i ne može da obavlja svoje borbene zadatke", kazao je izvor.

Napad je uzrokovao privremeno zaustavljanje brodova u Novorosijsku, navodi Kaspijski naftovodni konzorcijum koji tamo upravlja naftnim terminalom i najveći je izvoznik kazahstanske sirove nafte.

Službe za vanredne situacije Novorosijska potvrdile su izvještaje o eksplozijama, javila je ruska novinska agencija RIA. Ta luka je jedna od najvećih u Crnom moru.

Sukobi u Crnom moru i susjednim lukama su eskalirali otkako je Rusija odbila da produži sporazum koji omogućava bezbjedan izvoz žitarica iz ukrajinskih luka.

Ruske bespilotne letjelice i rakete pogodile su nekoliko ukrajinskih lučkih objekata i silosa za žito na Crnom moru.

Rusija je također prijavila napad ukrajinskih morskih dronova na njene ratne brodove koji su pratili civilni brod.

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je u petak ujutro 10 ukrajinskih dronova iznad Krima i potisnula još tri elektronskim protivmjerama, prenio je TASS rusko Ministarstvo odbrane.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG