Linkovi

Ukrajinski ministar zdravlja kaže da Rusija blokira pristup lijekovima


Ministar zdravlja Ukrajine Viktor Liashko
Ministar zdravlja Ukrajine Viktor Liashko

Ukrajinski ministar zdravlja optužio je ruske vlasti da su počinile zločin protiv čovječnosti blokiranjem pristupa lijekovima u područjima koje su njene snage okupirale.

U intervjuu za Associated Press, ukrajinski ministar zdravlja Viktor Liashko rekao je da su ruske vlasti u više navrata blokirale napore da se ljudima u okupiranim gradovima, mjestima i selima daju lijekovi koje subvencionira država.

"Tokom čitavih šest mjeseci rata, Rusija nije [dozvolila] odgovarajuće humanitarne koridore kako bismo mogli obezbijediti svoje lijekove pacijentima kojima su potrebni", rekao je Liashko, govoreći u Ministarstvu zdravlja u Kijevu uveče u petak.

"Smatramo da se ove radnje s namjerom poduzimaju od strane Rusije i smatramo da je to zločin protiv čovječnosti i ratni zločini koji će biti dokumentovani i prepoznati", rekao je ministar.

Ukrajinska vlada ima program koji obezbjeđuje lijekove za osobe s rakom i kroničnim zdravstvenim stanjima. Uništavanje bolnica i infrastrukture, zajedno s raseljavanjem oko 7 miliona ljudi unutar zemlje, također je ometalo druge oblike liječenja, navode Ujedinjene nacije i ukrajinski zvaničnici.

Rat u Ukrajini izazvao je ozbiljne poremećaje u državnoj zdravstvenoj službi u zemlji, koja je prolazila kroz velike reforme, uglavnom kao odgovor na pandemiju koronavirusa, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio svojim trupama da izvrše invaziju 24. februara.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je do 11. augusta zabilježila 445 napada na bolnice i druge zdravstvene ustanove koji su direktno rezultirali sa 86 smrtnih slučajeva i 105 povrijeđenih.

Ali Liashko je rekao da su sekundarni efekti bili daleko ozbiljniji.

"Kada su putevi i mostovi oštećeni u oblastima koje sada kontrolišu ukrajinske snage... teško je nekoga ko je imao srčani ili moždani udar odvesti u bolnicu", rekao je on. "Ponekad ne možemo stići na vrijeme, hitna pomoć ne može stići na vrijeme. Zato rat uzrokuje mnogo više žrtava [nego onih koji su poginuli u borbama]. To je broj koji se ne može izračunati."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG