Linkovi

Ukrajinski ministar odbrane: Veliki ruski napad moguć je uskoro


Radnici hitne službe i općinski radnici čiste ruševine stambene zgrade koju je pogodila ruska raketa, Harkiv, 5. februar. 
Radnici hitne službe i općinski radnici čiste ruševine stambene zgrade koju je pogodila ruska raketa, Harkiv, 5. februar. 

Ukrajina je u nedjelju saopćila da planira mogućnost velike ruske ofanzive ovog mjeseca koja bi se poklopila sa godišnjicom ruske invazije koja je počela 24. februara, ali zvaničnici kažu da imaju sredstva da zadrže moskovske snage.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je na konferenciji za novinare da bi Rusija mogla pokrenuti napad iz "simboličnih" razloga, iako moskovske snage nisu vojno pripremljene.

"Uprkos svemu, očekujemo moguću rusku ofanzivu u februaru", rekao je Reznikov. "Ovo je samo sa stanovišta simbolike; nije logično sa vojnog stanovišta. Jer nisu svi njihovi resursi spremni…"

Reznikov je rekao da će ruska ofanziva vjerovatno biti pokrenuta na istoku – gdje su borbe u središtu već mjesecima i Rusija pokušava da zauzme sav industrijski region Donbasa – ili možda na jugu, gdje želi da proširi svoj kopneni koridor na okupirano poluostrvo Krim koje je nezakonito anektirala 2014.

Šef odbrane je procijenio da Rusija ima 12.000 vojnika stacioniranih u bjeloruskim vojnim bazama, što je premali broj za značajan napad na sjever Ukrajine.

Ruske snage postepeno napreduju na istoku dok Moskva pokušava da zauzme ratni grad Bakhmut, gdje borbe bjesne sedmicama.

Sjedinjene Države i druge zapadne vlade obećale su milijarde dolara nove vojne pomoći, uključujući tenkove i borbena vozila pješadije, kako bi pomogle Ukrajini da izdrži novi napad, kao i da pokrene kontraofanzivu.

"Neće svo zapadno oružje stići na vrijeme", rekao je Reznikov. "Ali mi smo spremni. Stvorili smo naše resurse i rezerve koje smo u mogućnosti da rasporedimo i pomoću kojih možemo zadržati napad."

Neke informacije odlaze od AP-a, AFP-a i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG