Linkovi

Ukrajinski ministar odbrane traži vojnu pomoć SAD


Arhiv - Ukrajinski ministar odbrane
Arhiv - Ukrajinski ministar odbrane

Ministar odbrane Ukrajine Oleksiy Reznikov izjavio je da je zatražio vojnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država zbog sve veće zabrinutosti od moguće ruske agresije.

U obraćanju novinarima u ambasadi Ukrajine u Washingtonu 19. novembra, dan nakon što se sastao sa američkim sekretarom za odbranu Lloydom Austinom, Reznikov je rekao da Ukrajina treba da ojača svoje vazdušne i pomorske kapacitete kako bi odvratila ruske prijetnje.

"Da bismo zaustavili [rusku] agresiju, moramo pokazati da će cijena biti previsoka", rekao je on.

Reznikov je odbio da kaže šta je konkretno tražio od Sjedinjenih Država.

Ukrajina je ranije ovog mjeseca saopštila da je Rusija rasporedila 90.000 vojnika u blizini granice sa tom zemljom, što je izazvalo zabrinutost na Zapadu da bi Kremlj mogao da izvrši invaziju.

Bijela kuća pozvala Rusiju na deeskalaciju tenzija

Bijela kuća je 19. novembra pozvala Rusiju na deeskalaciju tenzija s Ukrajinom i izrazila zabrinutost zbog jačanja kapaciteta ruske vojske, prenijela je agencija Reuters.

"Veoma smo zabrinuti ruskim vojnim aktivnostima i oštrom retorikom prema Ukrajini i pozivamo Moskvu na deeskalaciju tenzija", izjavila je portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

Ovim povodom se oglasio i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je 18. novembra izjavio da Zapad previše olako shvata ruska upozorenja da "ne prelazi crtu".

Kremlj je dan kasnije saopštio da su te izjave "odgovor na provokativne akcije NATO-a, uključujući naoružavanje Ukrajine".

Rusija je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine i podržava borce u dvije istočne ukrajinske provincije.

Sukob, koji traje do danas, odnio je najmanje 13.200 života.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG