Linkovi

Ukrajinski generali: Branićemo Bakhmut


Ukrajinski vojnici u blizini Bakhmuta, 5. mart 2023.
Ukrajinski vojnici u blizini Bakhmuta, 5. mart 2023.

Najviši ukrajinski generali obećali su da će nastaviti braniti grad Bakhmut na istoku zemlje, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski, dok su se ruske snage nastavile sa napadima u cilju da osiguraju svoj prvi veliki dobitak na bojnom polju u više od šest mjeseci.

Ruske snage mjesecima pokušavaju da zauzmu Bakhmut i kažu da bi njegovo zauzimanje bio korak ka njenom cilju zauzimanja čitavog okolnog regiona Donbasa.

Ali zapadni stratezi kažu da bi to bila više pirova pobjeda s obzirom na potrebno vrijeme i pretrpljene žrtve.


Ukrajinske trupe pojačavaju položaje zapadno od grada u očiglednoj pripremi za moguće povlačenje, ali izgleda da nisu odlučile da se povuku.

Zelenski je rekao da je razgovarao o Bakhmutu sa najvišim komandantima i da su oni rekli „da se ne povlače” već da ojačaju odbranu grada.

„Komanda je jednoglasno podržala ovaj stav. Nije bilo drugih pozicija. Rekao sam glavnokomandujućem da pronađe odgovarajuće snage koje će pomoći našim momcima u Bakhmutu”, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju u ponedjeljak.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG