Linkovi

Ukrajinske vlasti: Ubijen vojnik u sukobima sa proruskim separatistima


Arhiv - Ukrajinski vojnik gleda kroz dvogled na poziciji prve linije u gradu Novoluhanske u Donjeckoj oblasti, Ukrajina, 8. decembar 2019.
Arhiv - Ukrajinski vojnik gleda kroz dvogled na poziciji prve linije u gradu Novoluhanske u Donjeckoj oblasti, Ukrajina, 8. decembar 2019.

Ukrajinski vojnik je ubijen u posljednjim sukobima sa proruskim separatistima na istoku države, čime su dodatno pojačane tenzije između Kijeva i Moskve, saopštile su vlasti u ovoj zemlji.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je saopštilo u petak 17. decembra da je jedan vojnik ubijen a drugi ranjen kada su separatisti tokom noći napali ukrajinske pozicije minobacačima i mitraljezima.

Predstavnici separatista nisu komentarisali incident, koji još nema zvaničnu, nezavisnu potvrdu, prenosi Radio Svoboda, servis RFE/RL na ukrajinskom jeziku.

Sukobi se dešavaju dok Sjedinjene Američke Države (SAD), Evropska unija (EU) i Ukrajina izražavaju zabrinutost zbog sve većeg broja ruskih oružanih snaga nedaleko od međudržavne granice. Prema njima, ovo je mogući uvod u invaziju.

Lideri 27 zemalja EU jednoglasno su odlučili da produže ekonomske sankcije Rusiji za šest mjeseci, saopštio je 17. decembra predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel.

"Pozivamo Rusiju da ispuni svoj dio dogovora i nastavi sa primjenom Sporazuma iz Minska", rekao je on novinarima o dokumentu čiji je cilj zaustavljanje nasilja na istoku Ukrajine.

Rusija poriče da planira napad na Ukrajinu, ali ima svoje zahtjeve – između ostalog, direktan dijalog sa SAD po ovom pitanju, kao i garanciju da Ukrajina neće jednog dana postati članica NATO.

EU je 2014. godine uvela sankcije protiv Rusije povodom sukoba u Ukrajini i pripajanja Krima Rusiji. Restrikcije su od tada više puta proširene i produžavane.

Rusija je, zauzvrat, zabranila uvoz prehrambenih proizvoda iz evropskog bloka.

Nagomilavanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom zauzelo je centralno mjesto na samitu 27 lidera EU, nakon molbe ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog za uvođenje dodatnih sankcija, kao prevenciju prije bilo kakvog mogućeg upada.

Rat u Ukrajini je izmjestio više od 1,5 miliona ljudi sa istoka zemlje, u okolini gradova Donjecka i Luhanska. Neki dijelovi ove regije, poznate kao Donjecki basen (Donbas) su od aprila 2014. godine pod kontrolom separatista.

Konflikt je započet ruskom okupacijom poluostrva Krim, tokom februara i mart iste godine.

Rusija daje značajnu vojnu, ekonomsku i političku podršku separatistima iz Donbasa. Uprkos velikoj količini dokaza u suprotno, zvanična Moskva tvrdi da nije upletena u ukrajinska unutrašnja pitanja.

XS
SM
MD
LG