Linkovi

Ukrajinska nuklearna elektrana izgubila vanjsko napajanje


IAEA expert mission visits Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
IAEA expert mission visits Zaporizhzhia Nuclear Power Plant

Nuklearna elektrana na prvoj liniji ukrajinskog rata ponovno je izgubila vanjsko napajanje, rekli su inspektori UN-a u subotu, što je potaknulo strahove od katastrofe.

Tvornici Zaporizhzhia, najvećoj u Europi, prekinut je posljednji preostali glavni vanjski električni vod, iako je rezervni vod nastavio opskrbljivati struju u mrežu, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Samo je jedan od šest reaktora stanice ostao u pogonu, navodi se u priopćenju agencije.

Postrojenje, koje su zauzele ruske trupe nedugo nakon njihove invazije 24. veljače, postalo je žarište sukoba, pri čemu obje strane okrivljuju onu drugu za blisko granatiranje.

NUKLEARNE ZABRINUTOSTI

Kijev i Moskva razmijenili su optužbe o napadima na tvornicu u Zaporožju, kojom još uvijek upravlja ukrajinsko osoblje.

Misija IAEA-e obišla je postrojenje u četvrtak, a neki su stručnjaci ostali ondje čekajući objavu izvješća Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor sljedećih dana.

Preostali inspektori primijetili su da jedan reaktor još uvijek proizvodi električnu energiju "za hlađenje i druge bitne sigurnosne funkcije na lokaciji i za kućanstva, tvornice i druge kroz mrežu", objavila je IAEA u subotu.

Elektrana je u priopćenju rekla da je peti reaktor isključen "kao rezultat stalnog granatiranja od strane ruskih okupacijskih snaga" i da nije bilo "dovoljnog kapaciteta posljednje rezervne linije za rad dva reaktora".

Pogoršani uvjeti usljed granatiranja potaknuli su strahove od radijacijske katastrofe za koju je Međunarodni Crveni križ rekao da bi izazvala veliku humanitarnu krizu.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju za skladištenje teškog naoružanja na tom mjestu kako bi obeshrabrila Ukrajinu da puca na nju. Rusija, koja poriče prisutnost takvog oružja tamo, oduprla se međunarodnim pozivima da premjesti trupe i demilitarizira to područje.

Rusko ministarstvo obrane u subotu je optužilo ukrajinske snage za neuspjeli pokušaj zauzimanja elektrane. Reuters nije mogao provjeriti izvješće.

Turska je u subotu također ponudila posreovanje u situaciji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG