Linkovi

"Ukrajina najveća prepreka normalizaciji odnosa SAD i Rusije"


Ministri inostranih poslova članica OEBS-a na sastanku u Beču
Ministri inostranih poslova članica OEBS-a na sastanku u Beču

Sjedinjene Države bi veoma voljele da Rusiji ukinu sankcije, ali to neće uraditi dok Moskva ne povuče svoje snage iz istočne Ukrajine i sa Krima, rekao je u četvrtak američki državni sekretar Rex Tillerson, uz ocjenu da je to glavna prepreka normalizaciji odnosa.

Tillerson je u obraćanju na sastanku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), kojem je prisustvovao i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, rekao je da je Moskva kriva za porast nasilja u istočnoj Ukrajini i poručio da to mora da se zaustavi.

"Od samog početka smo Rusiji jasno stavili do znanja da se mora riješiti pitanje Ukrajine. To je najteža prepreka ponovnoj normalizaciji odnosa sa Rusijom, što bi veoma voljeli da uradimo", rekao je američki zvaničnik na konferenciji za novinare.

Ruski šef diplomatije rekao je na konferenciji OEBS-a da Ukrajina snosi svu odgovornost za nasilje na istoku. Međutim, Tillerson je naglasio da je potrebno jasno reći šta je izvor nasilja, ukazujući na sve češće prekide vatre u istočnom dijelu zemlje.

"Rusija naoružava, vodi, obučava anti-vladine snage i bori se uz njih. Pozivamo Rusiju i njene saveznike da zaustave maltretiranje, zastrašivanje i napade na pripadnike misije OEBS-a", rekao je američki diplomata.

Takođe je jasno stavio do znanja da Washington ne prihvata aneksiju Krima.

"Nikada nećemo prihvatiti rusku okupaciju Krima. Sankcije zbog toga će ostati na snazi dok Rusija ne vrati Ukrajini punu kontrolu nad poluostrvom", istakao je Tillerson koji se sa Lavrovom sastao na marginama konferencije.

Međutim, i Tillerson i Lavrov su odbili da odgovore na pitanja novinara na početku sastanka.

Upitan poslije da li je dobio neka uvjeravanja na sastanku sa ruskim šefom diplomatije, Tillerson je dogovorio: "Neću vam reći šta tačno dobijamo. Postoji napredak, dijalog, saradnja. Stvari ne mogu da se riješe na jednom sastanku".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG